Традициите по Света

Различието в културите ни прави толкова интересни и понякога ни поставя в неудобни ситуации, дори бих казала комични. Но това ни обогатява, защото след всяко едно пътуване се връщаме различни! Ето някои основни традиции по Света.

Индия

В Индия навсякъде, където влизаш/ излизаш те поздравяват с „намасте“. Когато се изрича, обикновено леко се покланяш с опрени една в друга длани, прибрани към гърдите. Този жест се нарича анджали-мудра и може да се използва без устен поздрав, носейки същото послание. Интересен фестивал, в който си заслужава да участвате, е традиционният индийски фестивал Холи – фестивалът на цветовете. В Индия Холи се отбелязва в края на февруари или в началото на март, а в празненствата участват хора от всички възрасти и социални групи, забавлявайки се часове наред под звуците на музиката и стелещия се навсякъде цветен прах.

Фестивалът на цветовете, Индия

Намасте, Индия

Тайланд

Поздравът в Тайланд се нарича „wâi“ и се изпълнява по-подобен начин като индийския. За изключително грубо се смята, ако докоснете човек с краката си, ако поставите крак на стол или маса. Избягвайте да докосвате хора по главата, това също е лош знак и не е прието. Известен е фестивалът Сонгкран, с който се отбелязва началото на новата слънчева година. Хората в Тайланд отбелязват този празник с освежаващото шествие на водата по улиците си. Всеки става мокър почти до кости, което е доста приятно, тъй като по това време на годината е много горещо.

Тайланд

Бразилия

В Рио де Жанейро хората си разменят по две целувки за поздрав (както и във Франция), но например в Сао Паоло обичаят е да се разменя само по една целувка. Целувките за поздрав не важат, когато се срещат двама мъже.

Бразилия

Испания

Ако кихнете в Испания е много вероятно да ви кажат „Хесус“ (Исус). Това не бива да ви учудва – това предпазва от зло и от дявола, тъй като в уязвимия момент на кихане устата е отворена и се вярва, че така дяволът може лесно да проникне в тялото.

Испания

Китай

В България мляскането е показател за лошо възпитание. В Китай обаче обноските по време на хранене са по-различни от европейската практика. Сърбане, мляскане, говорене с пълна уста – няма проблеми! Само не си духайте носа, когато сте на маса. За целта трябва да отидете до тоалетната.

Китай

Япония

Не оставяйте дървените клечки в ориза. Японците имат традиция, с която приготвят ориз и поставят клечките вертикално в купата, когато някой почине.

Япония

Англия

Ще направите лошо впечатление ако оставите бакшиш в британски път. Ако искате да благодарите за доброто обслужване, кажете на бармата „And one for yourself“ (И едно за теб).

England

Португалия

Жителите на морския град Порто отбелязват лятното слънцестоене по специален начин: с фестивал в нощта между 23 и 24 юни, когато в Стария град танцуват, слушат музика и хапват традиционните гриловани сардини. Който иска да празнува обаче, не трябва да забравя да носи със себе си задължителния аксесоар: пластмасов шарен чук, с който се чукат един друг по главите за късмет. Преди това се е правело с праз лук. Фестивалът завършва с празнични фойерверки.

Португалия

Ако и Вие имате идеи за други страни, за които знаете някоя интересна традиция, не се колебайте да ни пишете, за да ги публикуваме. 🙂 Чудни пътешествия и смели приключения…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *