Какво задължително да хапнем в Мадрид?

„От сън спомени няма“ това беше нашето правило по време на визитата ни в Мадрид. Имахме само 3 пълни дни и нито минута за губене. Раздадохме се на макс, видяхме всички основни забележителности на града, успяхме да хванем големите намаления по магазините и да напазаруваме.  Разходихме се в Парк Ретиро, където се почувствахме като кралски особи, заради самата обстановка там, научихме се да танцуваме фламенко и разбира се през цялото време се наслаждавахме на испанската кухня. Затова днес ще обърна внимание на храната, а не толкова на това какво видяхме.  В Мадрид можете да откриете ястия от цял свят, но ще е истинско кулинарно престъпление, ако не опитате местната кухня. Това и направихме и ние още със стъпването ни на испанска земя.

  1. Хамон

Ако обичате шунката, Мадрид е вашия град. Тук е традиция да се хапва хамон, а местните ресторанти ще ви гарантират най-добрите продукти. Местният вид шунка, известен като хамон, е толкова популярна, че дори има и музей посветен на нея. Не пропуснахме и ние да го посетим, от където си взехме малко хамон с багета.

  1. „Класическата” кастилска супа (sopa castellana)

„Класическата” кастилска супа (sopa castellana) е много характерна за целия район на Мадрид и областите Кастиля ла Манча и Кастиля и Леон. Сега няма да ви издам от какво се приготвя тази супа. Като дойдете, сами ще видите, но задължително я пробвайте.

  1. Чурос

Испаният чурос (churros) представлява пържено тесто, което се топи в горещ шоколад и е идеален за закуска. Е, не е задължително да си поръчвате шоколад, може да се придружава с кафе, може с чай, на когото както му харесва. Можете да го опитате в близък до хотела ви бар или кафене – сутрин всички те предлагат тази закуска, а можете да отидете в най-популярната „чурерия” в Мадрид, която се намира зад за мистичната църква Сан Хинес, в самото сърце на стария град. Това е най-популярната и най-стара „чурерия“, но ние избрахме друга, тази на най-старото семейсвто в Мадрид, също толкова известна и се намира само на няколко крачки от църквата Сан Хинес.

  1. Паеля (Paella)

Най- традиционната паеля идва от Валенсия (можете да я опитате като посетите Валенсия през март за празника на Огъня – нашата програма), но и в Мадрид можете да я опитате. Има различни разновидности, но основните съставки, които присъстват са ориз, морски дарове, пиле, шафран и зехтин.

  1. Тортиля де пататас

Ястието се прави основно от картофи (на испански „пататас“ означава картофи). Ястието се е използвало през 19век като простичък и лесен начин за изхранване на испанската армия. Така наречения картофен омлет е разпространен в много барове из цялата страна. Някои прочути готвачи са променили рецептата като са добавили повече подправки и съставки, но оригиналът си заслужава да се опита.

  1. Гаспачо

Популярен испански рефрен гласи: „Никога не можем да изядеш твърде много гаспачо“.  Гаспачо е студена доматена сума, която идва от Андалусия, най-южния регион в Испания. Първоначално кремообразната сума включвала зехтин, хляб, оцет и чесън. След като Колумб донесъл краставици, домати и чушки от своите пътувания, ястието добило днешния си вид.

Накрая на нашето кулинарно пътешествие из Мадрид искам да ви разкажа една легенда от къде произлиза името на „Las tapas“ или т. нар. разядки на испански, които свъщност нямат точен превод на български. Буквално преведено означава покривало/покривка/тапа/капак.

Историята разказва: когато крал Алфонсо XIII за пръв път посетил град Кадис, минал покрай Ventorrillo del Chato, странноприемница, съществуваща и до днес, и спрял да отпочине. Кралят помолил за чаша херес, традиционно испанско питие, но било толкова ветровито, че чашата му се пълнена с пясък и няколко пъти поискал да му сменят чашата и така след като сервитьорът я сменил няколко пъти се ядосал и му хрумнала блестящата идея да я покрие с резен хамон (шунка). Хрумването допаднало на краля, той изял “похлупака” или на испански la tapa, изпил виното и поискал още едно, но със същата тапа. Тогава всички придворни около него пожелали същото.

И така дерзайте и не спирайте с кулинарните пътешествия… Мадрид ще ни очаква отново на 15 Май, празникът на Сан Исидро.

Галерия >>>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *