Писмо до дядо Коледа

Скъпи дядо Коледа,

Пътуването до дома ти ми отне доста време, но както са казали хората „по-добре  късно, отколкото никога“. Детска мечта, която се реализира, благодарение на една неочаквана покана, а именно от майка ми. Да стигна до теб не беше никак лесно, но ако беше, нямаше да е интересно.

Виждам, че си добре, усмихваш се на всеки, който приближи до теб, поздравяваш го с прегръдка и силно ръкостискане. Винаги си говориш с хората, които идват при теб, караш ги да се чувстват като у дома си и им даваш спокойствие и топлина, което имаш в огромното си сърце. Благодаря ти, че ме накара да се усмихна, тогава и всеки път, когато съм получава подаръците си за Коледа, мислейки си, че си ти!

Бях впечатлена как децата пристъпват към теб – плахо, притеснени да не се изложат пред теб, но след като им се умихнеш, всичко като че ли се превръщаше в една игра.

Историята за теб ме впечатли. Родом си от мистериозното село Корватунтури (Korvatunturi) и за официален твой дом се счита Рованиеми (Rovaniemi). Дете останало без родители точно на връх Коледа, когато са тръгнали да спасяват малкта ти сестричка, но за зла участ на съдбата зимната буря ги е застигнала и така си останал сам самичък. От този момент нататък всяка година е трябвало за теб да се грижат шестте сеймества от Корватунтури и си прекарвал празника с тях. За да се отблагодариш за добротата на тези хора, за Коледа винаги си им подарявал дървени статуйки, направени лично от теб. След 6 дълги години след като всяко едно семейство от Корватунтури се е изредило да те гледа, дошъл в селото най-богатият човек от Рованиеми, който поел грижите за теб. Никой от околността не го харесвал, защото бил груб и високомерен човек, но никой не знаел, че зад тази маска се криело огромно и добро сърце. Научил те на много занаяти и преди да почине ти завещал цялото си богатсво. Благодарение на това, ти си решил да продължиш традицията си и да даряваш с радост на всяка Коледа всички деца от семействата, с които си живял през годните. Децата на техните деца решили, че искат и техните деца да има същото, което и те са имали, и така традицията продължила и до наши дни. На всяка Коледа хората си разменят подаръци, за да зарадват близките си.

Благородството ти тогава, сплотява семейства по целия свят всяка година до ден днешен и кара хиляди да се усмихват и радват на Коледа. Благодаря ти за няколкото минути прекарани в приказния ти дом и за усмихната, с която ме посрещна. Пожелавам Весела Коледа на теб и на всички, които прочетоха поста. Весели празници!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *