6 от най-необикновените плажове в Света

Винаги когато чуя думата „плаж“ си представям ситен, златист пясък, докоснат от тюркоазено-синя вода, чадър и ледена напитка в ръка. Някои плажове, обаче, са доста по-нестандартни. Ето и най-необикновените сред тях.

Налсадете им се!

1. Уникалният стъклен плаж в Калифорния

1.	Уникалният стъклен плаж в Калифорния

1.	Уникалният стъклен плаж в Калифорния

Историята е много интеренса. Някогашното градско сметище се е превърнало в блестящо на слънцето съкровище в северна Калифорния. До края на 60-те години на миналия век. жителите на Форт Браг изхвърлят отпадъците си от скалите, направо в морето. И така, няколко десетилетия по-късно, морските вълни превръщат счупените стъкла от автомобилни стопове, бутилки от парфюми, шишета бира и много други стъклени отпадъци в обли стъклени камъчета с най-различни цветове и форми. Този плаж има най-високата концентрация на стъкло в целия свят. За съжаление, не може да си вземете сувенир за вкъщи, защото мястото е в защитения парк МакКерихер.

2. Плажът в Малдивите, който прилича на звездно небе

Плажът на Малдивите

Не, не, не си мислете, че пясъкът свети или че водата отразява небето. Светлините на този плаж в Малдивите са вследствие от микроскопични биолуминисцентни фитоплакнтони, които светят, когато бъдат “възбудени” от разбиващите се вълни.

 

 

 

 

3. Плажът на катедралите, Рибадео, Испания

Рибадео, Испания

Лично на мен ми изглежда страшничко, но природата се е погрижила да покаже на какво е способна. Невероятните образования, наподобяващи арки на катедрали, са се образували от разбиващите се в него вълни в продължение на хиляди години.

 4. Йокулсарлон, Исландия

Iceland

Йокулсарлон, Исландия

Обичаме Исландия и всичко, което се случва на това Райско място.  Черният вулканичен пясък на този исландски плаж контрастира по един особено красив начин с белите и прозрачни късове лед.

 

 

 

 

 

5. Зеленият плаж в Куру, Френска Гвиана

Куру, Френска Гвиана Куру, Френска Гвиана

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Необикновеният зелен цвят на този хавайски плаж се дължи на минерала оливин, който се е образувал от охладената в морето лава.

 

 

 

 

6. Червеният плаж, Рабида, Галапагос

Рабида, Галапагос

Рабида, Галапагос

 

 

 

 

Райските острови до Еквадор. Плажът там се е образувал вследствие на оксидацията на богатите на желязо залежи на лава. Възможно е също така цветът да се дължи на кораловите седименти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *