10 места по Света, които ограничават броя на туристите

Подбираме за Вас, нашите читатели, всичко онова, което е актуално и интересно. Попаднахме на една статия от  Condê Nast Traveler, която смятаме, че ще ви заинтригува. В буквален превод тя гласи следното: „10 места, които казват на туристите да си останат вкъщи“. Затова, ако все още не сте посетили някое от тези места, ви съветваме да го направите възможно най- скоро.

  1. Чинкуе Тере, Италия (Cinque Terre)

Това са петте малки, китни селца сгушени на западното италианско крайбрежие. Ние имахме възможността да ги посетим през изминалата 2016г. Основната причина поради , която властите искат да ограничат потока от туристи е наличието на природни промени. Все по-често се забелязват свлачища, а с големия брой туристи, расте и риска от подобни явления. През 2015г. около 2,5милиона туриста са посетили Чинкуе Тере, като всяка следваща година борят им ще бъде ограничаван до 1,5милиона.

  1. Барселона, Испания

През 2015г. за първи път се заговори за поставянето на ограничения за броя на хора, които да имат право да влизат в центъра на града. Правителството иска да намали строежите на хотели в централната градска част и постепенно планът да бъде осъществен.

  1. Бутан

Бутан е намерил начин да се запази количеството туристи на година максимално ниско.  Всички чуждестранни посетители – с изключение на тези, които притежават индийски, малдивски или бангладешки паспорти, трябва да получат виза и да резервират пътуването си чрез лицензиран бутански туроператор. В допълнение, посетителите трябва да разполагат с минимална парична стойност на ден в зависимост от месеца, която варира от 200 до 250 долара. Тази стойност се определя от правителството на Бутан. Това трябва да покрива настаняване, изхранване, туристически гидове, вътрешен транспорт, както и роялти такса, която отива за покриване на образование, здравеопазване и намаляване на бедността в страната. Затова не е изненадващо, че само 133 480 международни и регионални туристи са посетили Бутан през 2014г.

  1. Исландия

Туризмът в Исландия расте главоломно с всяка изминала година. Приблизително 970 000 души са посетили държавата през 2014г. – три пъти повече от населението на страната и има 24% увеличение на туристите спрямо 2013г. През май 2015г., броят на посетителите се увеличава с 76% спрямо 2014г. В момента туристическият изследователски център в Исландия проучва как да се намали броят на посетителите, за да им се гарантира, че ще получат приключението, за което са си платили.

  1. Островите Галапагос

За съжаление 19-те острова намиращи се на 965км от брега на Еквадор са обречени от многобройните туристи и местните жители. Това е  домът на над 9000 видове, 97% от площта на островите е определена като част от национален парк и се наблюдава, за да се гарантира, че няма вредни въздействие върху здравето на обитателите. Туристите, които посещават островите трябва да се придържат към 14 правила, като част от тях са да бъдат придружени от гид от Националния парк и могат да пътуват само до определени места от островите, пригодени за посетители. През 2010г. ООН премахна островите Галапагос от списъка „в опасност“.

  1. Мачу Пикчу, Перу

През 2014г. около 1,2 милиона туристи посещават Макчу Пикчу. Това надминава дневния лимит от 2500 с близо 788 туриста на ден. ЮНЕСКО възнамерява да ограничи броя на посетителите като създаде строга структура контролираща достъпа до тази невероятна забележителност. Планира се всеки желаещ посетител да трябва да наеме водач, който да го преведе по един от трите предварително определени маршрута. Очаква се това да завърши през 2019г.

  1. Остров Лорд Хове, Австралия

Островът, който е само 11 кв. км, се намира на 595 км от бреговете на Австралия и е под закрилата на ЮНЕСКО от 1982г. Повече от 400 вида риби и 90 вида корали виреят във водите около острова. 75% от растителността е девствена, защото не е обезпокоявана от никого, затова и го наричат едно от най-чистите места на Земята. Това е дом на 350 жители и има лимит от 400 посетители на острова.

  1. Антaрктида

Не е изненадващо, че я виждате в този списък. Поради увеличаване броя на посетителите през 2011г. се е взело решение достъпът да бъде ограничен. Круизни кораби с повече от 500 души на борда имат ограничена възможност за акостиране. Позволено е на не повече от 100души да бъдат на брега по едно и също време. Има рестрикции по отношение и на корабите. Не повече от един плавателен съд може да акостира. Единствения начин за пътуване до Антaрктида е чрез предварително одобрени туроператори.

  1. Сейшелски острови

Това е група от 115 острова на изток африканския бряг. Сейшелските острови набират популярност след като Уил и Кейт избират да отидат точно там за медения си месец. Министърът на туризма и културата работи по намаляване на броя на посетители годишно, за да защити бъдещето на околната среда. През 2015г. близо 250 000 души са посетили островите – шест пъти повече от тяхното население.

  1. Връх Еверест

Преди земетресението през 2015г. в Непал, правителството предприема стъпки за намаляване на броя на екипите и алпинистите, които се опитват да изкачат най-високия връх в света. Сред тези стъпки са увеличаване на таксата за чуждестранни катерачи от 10 000 до 11 000 долара, и създаване на отдел, през който да преминава всеки един алпинист и да бъде проверяван за наличето на опит, добро здравословно състояние и притежание на необходимата екипировка.  Следващата стъпка, която предстои да се предприеме с цел намаляване “задръстванията” по маршрутите, е да се намали броят на катерачите във всяка група.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *