Посока “Hygge”

Всеки човек си има посоки – север, юг, запад, изток. Всяка посока носи своето значение. За мен посоката винаги е била Юг, защото я асоциирам с топло време и лек живот. Билети на Север купувам, когато другите възможности са изчерпани.

И слава богу, че възможностите се изчерпват, защото тогава се случват приятните изненади. Доскоро свързвах Копенхаген само с безплатно образование и много скъп начин на живот. Моите впечатления от пътуването могат да се обощят така:

1. Колела, колела, колела, колела, колела, колела

Според някои статистики броят на колелата в Копенхаген надвишава този в Амстердам и очевидно най-големият проблем е този с паркирането. Нагледах се на толкова много и различни колоездачи, че чак ми се зави свят.

колелата в Копенхаген

2. Да израснеш с Тиволи

Знаехте ли, че Дания има забележителна история свързана с увеселителните паркове? Първият такъв в света е създаден в Дания, а Тиволи в Копенхаген вдъхновява самия Уолд Дисни да създаде своя парк в Париж. Тиволи се намира в сърцето на града и стои като декор – от стърчащите люлки нависоко и обикновена ограда не можеш да разбереш, какво те очаква вътре.

Паркът Тиволи, Дания

Каквото и да искаш, можеш да го намериш в Тиволи – за родителите с деца има безброй игри, за приятелите има страшни предизвикателства, за влюбените – възможности за романтични разходки, за възрастните – спокойствие сред природата. Времето в Тиволи не просто спира, то престава да съществува, а носталгията действа като машина на времето.

Копенхаген

3. Духът на Christiania

Кварталът Christiania не може да се обясни с думи – трябва да се почувства от първо лице. Марихуаната е разрешена, музика по цял ден, хора на всякакви възрасти се забавляват, не правят нищо специално. Туристите не се набиват на очи, защото е рисковано. Препоръчвам да прочетете информацията в Google преди да го посетите, а за по-алтернативно настроените определено си заслужава.

Кварталът Christiania

4. Височините на Църквата на Спасителя

Гледка от Църквата на Спасителя

Само на 5 мин. от Christiania имахме страхотна възможност да разгледаме града отвисоко. Гледката е добра, но пътуването нагоре и надолу е много по-забавно, особено, когато си с човек, който има страх от височини.

befunky-collage

5. Каналите и водата

Писала съм много относно градовете с вода и тяхната магия. Копенхаген не е изключение.

Каналите в Копенхаген

Да изядеш един голям сладолед с гледка към къщичките на канала Нюхавн – това е достатъчно.

6. Начин на мислене

Дори не бях чувала думата “Hygge”, трудно ми е да я произнеса, a какво остава да я разбера. Според датчаните думата олицетворява удоволствието от простичките и безценни неща в живота, които ни правят истински щастливи – семейството, приятелите, благодарността.

Датчаните не търсят тайната на щастието, защото тайна няма. Пътят към щастието е може би най-откритият път във вселената – точно пред очите ни, с малко на брой вещи около нас, които ни позволяват да отдадем нужното вниманието на важните хора в живота ни.

Центърът вместо заключение

Всяка посока носи своята емоция, но центърът е този, който определя значението на посоките. Ако центърът е на мястото си, посоките не са 4 на брой, посоките са безброй. Градовете и държавите, които посещаваме, са просто различни пътеща, които се обединяват в едно и водят към едно и също, единствено място – нашата собствена притегателна сила.

А каква е силата? Зависи само от точка 6.

Елена Николова – наша много близка приятелка и щура пътешественичка. Благодарим й за хубавата статия. Ако искате да сте в крак с нейните приключение, не пропускайте да следите всичко на нейната лична страница: http://stubbornpenguinscanfly.blogspot.bg/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *