О-в Тасос – зеленият остров на Гърция

О-в Тасос е като приказка за нас. Всяка година гледаме да го посещаваме, защото не можем да се откъснем от енергията, с която ни зарежда.

Пътувайки към Тасос

Предпочитамеда отсядаме в Теологос, малко градче навътре в острова, сред планините, далеч от суматохата, която се създава през най-натоварения период: юли и август. В Теологос е винаги спокойно, сутрин се будиш от звънчетата на овцете, които водени от местния овчар се отправят навътре в планината. Къщичката, която си наемаме е винаги една и съща, малка спретната, с традиционния каменен покрив, а нашата домакиня Мария винаги ни е приготвила по нещо вкусно за хапване. Времето в това селце е наистина спряло и който го посети веднъж винаги иска да се връща отново и отново.

Теологос

На 10км от Телогос се намира Потос, селце на брега на морето, от където можете да си наемете скутерчета или бъгита и да обиколите острова, който не е много голям, обиколката му е около 100км. Можете всеки ден да сте на различен плаж. Има плажове, които са трудно достъпни и хората избягват да ходят до там, но ние не пропускаме.

Пристанището в Потос

Дори понякога си наемаме лодка от местното пристанище в Потос, за да обиколим всички неизследвани плажове, и всеки път се натъкваме на нещо ново. Този остров ни изненадва постоянно, но винаги приятно. 😉

Тасос

Денем сме на плаж и играем на Тасоско топче, много забавна игра за плаж с постигнат рекорд за минлата година от 129 бройки,

ИгратаИграчите

Thassos 129

а вечерно време се разхождаме по крайбрежната улица на Потос или Лименария, където си избираме местенце за хапване. Не пропускайте да опитате някоя от местните риби, а Бяло море е богато на риба. Аз лично предпочитам октопод, защото тук го правят много вкусно и не е толкова скъпо, около 8-9 евро. Една вечеря средно може да Ви излезе около 12- 17 евро, което ще включва салата и основно. Винаги сервират хляб и вода, дори и да не сте си поръчали.

Тасос

Островът предлага и различни забавления като гмуркане. Водата е кристално бистра и светло синя на цвят по крайбрежието. Това позволява да видите всички разноцветни малки рибки, които плуват около Вас, а като се гмуркате можете да видите и други риби, обитаващи по-дълбоките води. И не се притеснявайте, ако Ви е за първи път Георгос ще е винаги до Вас и ако имате нужда ще Ви помогне. Това е един от най-добрите гмуркачи, които съм виждала, истински професионалист.

Има едно място на Тасос, наричат го „гьола“. Естесвено природно басейнче, където морската вода се влива и излива. Водата там е винаги топла. Има смелчаци като един мой приятел, които скачат от ръба на най-високата скала. За мен лично е опасно, защото има много морски таралежи и някой може да пострада (от таралежите разбира се). До мястото се стига като се повърви около 15-ина минути.  Няма дървета наоколо, затова ако ходите по обяд е добре да се намажете, за да не изгорите. Аз Ви препоръчвам да отидете там привечер, когато водата е много топла, навън е приятно и няма много хора.

Гьола Тасос

Забавата на Гьола

За тези, които обичат историята и културните паметници, островът предлага и това. В градчето Лименас или още наричано Тасос са открити много останки от античния град.  За острова най-значими находки са “Гробът на Глафкос” от VII в. пр. Хр. и “Коридорът на боговете” построен през 470 г. пр.н.е., представляващ голям комплекс от различни постройки. В годините на Втората световна война (1941 – 1944) островът заедно с цялата Беломорска област е част от България. В него е изградена българска корабостроителница, в доковете на която са строени граждански и военни кораби за Българския беломорски флот. Казармите на българската пехотна дружина от гарнизона в Кавала макар необитаеми все още може да се видят тук в югозападния край на острова.

По време на престоя си на острова, можете да посетите женския манастир Св. Архангел Михаил, който се намира източно от Потос, на 3 км западно от Алики – надвиснал варху една гигантска скала на стотина метра над морето. Най-голямата му светиня е пирон от разпятието на Христос. Посещаван е от хиляди туристи не само заради историческата си и религиозна стойност, но и заради великолепната гледка към морето.

Остров Тасос е прекрасен за търсещите идеалната почивка… А Вие как мислите?

Край

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *