Очарованието на Атина!

Атина или както обичам да го наричам градът на гръцките Богове, ни посрещна с прекрасно време за зимния сезон. Това ни позволи още с пристигането ни да се отправим към най- големите забележителности, които предлага града, а именно Акропола – Историческото средище на Атина, до което винаги съм искала да се докосна. Най- значителните запазени постройки там са Амфитеатъра Одеон в подножието на Акропола, Партенона, Пропилеите, Храма на Нике и Ерехтиона.

Атина  Амфитеатъра Одеон

Акрополът се реставрира, като част от колоните се свалят, за да могат да се подменят желязните скоби с такива от титаниева сплав.

Акропол

гледка от Акропола

Акропол

Храма на Нике и Ерехтиона

След около едночасово изкачване по останките на града и многобройните спирки за снимки, се отправихме към Агората с храма на Хефес, Библиотеката на Адриан, Римския форум с кулата на ветровете.

Библиотеката на Адриан

Римския форум с кулата на ветровете

храма на Хефес

IMG_3997

IMG_3999

Искам да направя едно уточнение. Закупихме си билет, който струваше 30 евро и включваше 7 /седем/ забележителности. Но според мен това е безмислено, защото единственото, което си заслужава да се види е Пантеона, а за него билетът е 10 евро (цената може да варира според сезона). Билетите за останалите шест забележителности варираха от 4 до 8 евро като повечето неща можете да ги видите и отвън. Разбира се, ако сте запален любител на исторически останки, взимайте направо билета за 7-те забележителности и обувайте удобните обувки, защото ви очаква целодневна разходка по каманаците. 😉

IMG_3887Разбира се, както можете да се досетите не успяхме да обиколим всичко за един ден, но пък за сметка на това се насладихме на гръцката кухня. Ресторантът, който избрахме за обяд, имаше чудна гледка към Акропола и храната беше изключително вкусна.

А вечерта се разходихме по главната търговска улица на града, стигайки до църквата „Св. Богородица Капникареа“ (Εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας), една от най-старите православни църкви в центъра на Атина. Честно казано градът е много красив вечерно време.

На втория ден отидохме до Flisvas Marina, прекрасно място за отдих и почивка. Местните го предпочитат и точно на този ден като че ли голяма част от тях бяха решили да са там.

Flisvas Marina

IMG_3950

Насладихме се на гледката, пихме едно кафе и се отправихме към Piraeus – най-голямото пристанище за круизни кораби и фериботи към островите. Стори ми се доста празно, но е нормално предвид зимния сезон.

Piraeus port

Следобедът се отправихме към Парламента, Националните градини, които се намират точно зад него и централния площад Синтагма. Отбийте се до Гробницата на незнайния воин, пред която гвардейците се сменят на всеки кръгъл час…

Парламентът

Националните градини

До самия Парламент се намира и частния музей „Бенаки“, който в четвъртък е безплатен и работи до 20:00ч. В него са изложени икони, скулптури, керамика, златни накити, етнографски експонати, както и колекция предмети на азиатското изкуство – с две думи- интересна и богата експозиция.

В последния и най-студен ден (Сибирският студ вече завладяваше Гърция) бяхме планирали малко пазар и затова отидохме до най-големия атински мол – The Mall Athens. Имайте предвид, че в неделя не работи. Поразходихме се, хапнахме и понапазарувахме. Добре ни се отрази, защото избягахме от студеното време.

Гледка към Акропола

Като цяло транспортната мрежа е добре развита, що се отнася до използването на метрото. Най- добре е да използвате него като превозно средство, защото в противен случай рискувате да останете за доста дълго време в някое задръстване, ако използвате автобусите.  Атинският трафик е ужасен. Междудругото това е първият град, който разгледах без да имам карта на града и карта на метрото. Всичко се случваше с картите, които на излизане от метространциите ви показват къде сте и лесно можете да се ориентирате, а и Акрополът ви служи за ориентир.

Гръцките Богове ни посрещнаха със слънце и ни изпратиха със сняг, но през цялото време забавата беше налице. Силно препоръчваме поне веднъж да посетите този град.

Не спирайте да пътешествате….

Автор: Ирина

Полезни връзки:

>>> Информация за транспортната мрежа в Атина: билети и карти – http://www.oasa.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *