Екскурзия до Израел и Йордания пътуване във времето

самолетна програма за 7 нощувки

Дестинация
8 дни/ 7 нощувки/ 7 закуски/ 7 вечери
МАРШРУТ: 
София – Тел Авив – Тиберия – Джераш – Бетания – Аман – Небо – Мадаба – Керак – Петра – Ейлат – Мъртво Море – Масада – Кумран – Витлеем – Йерусалим – Тел Авив – Яфо – СофияНай-главните и важни обекти в Израел и Йордания са включени в нашата програма:
– Хайфа (Бахайските градини)
– Назарет (домът на Христос)
– Джераш (перлата на гръко-римския Декаполис)
– Бетания (място на Кръщението Христово)
– Аман (столицата на Хашемитско кралство Йордания)
– Небо (Моисей и неговият поглед към Обетованата земя)
– Мадаба (приказният град на мозайките)
– Керак (прочутата крепост на тамплиерите)
– Петра (едно от Седемте нови чудеса на света)
– Вади Муса (Долината на Моисей)
– Ейлат (модерният курорт на Израел)
– Мъртво море (време за плаж и релакс)
– Масада (място на епичен героизъм)
– Кумран (историята на Кумранските ръкописи)
– Витлеем (църквата Рождество Христово)
– Йерусалим (Божи гроб, Сион, Гетсимания, Стената на плача)
– Тел Авив и Яфо (древност и съвремие в едно)
Програма:1 ден – София – Тел Авив – Хайфа – Назарет – Тиберия
Сборен час на летище София, Терминал 2 в 07:50 часа (задължително 3 часа преди полета), полет за Тел Авив в 10:50 часа. Пристигане на летище „Бен Гурион“ в 13:15 ч. След граничните формалности се отправяте с автобус и вашия екскурзовод на български език за красивия пристанищен град Хайфа, амфитеатрално разположен на брега на Средиземно море. Панорамна гледка към Бахайските градини и залива на Хайфа. Продължаване за  библейския град Назарет, свързан с Архангел Гавраил и Благата вест за раждането на Сина Господен. При възможност, посещение на църквата Благовещение и работилницата на Свети Йосиф. Настаняване в хотел в Назарет или Тиберия. Вечеря. Нощувка.
2 ден – Тиберия – Джераш – Бетания – Аман
Закуска. Преминаване от Израел в Йордания през граничния пункт Шейх Хюсеин. Отпътуване за най-добре запазеният римски град в Близкия Изток и архитектурен шедьовър Джераш (древният Гераса), основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., по-късно част от процъфтяващите и космополитни градове на Гръко-римския Декаполис. Разглеждане на триумфалната арка на император Адриан, Форумът с овална форма, Хиподрумът, кардото, агората, нимфеумът, храмът на Артемида (покровителка на Джераш), други антични храмове, Южният театър, и много църкви от ранното Средновековие. Отпътуване и посещение на Бетания – място, където Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. Отпътуване за Аман. Пристигане в столицата на Хашимитското кралство Йордания. Панорамна обиколка с автобус. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
3 ден – Аман – Мадаба – Небо – Керак – Петра 
Закуска. Заминаване за Мадаба. Градът е известен с многото християнски църкви. Емблематична обаче е гръцката православна църква “Свети Георги”, известна с уникална мозайка, представяща подробна цветна карта на Светите земи от византийската епоха. Днес в Мадаба има Институт за мозаечно изкуство и десетки работилници, занимаващи се с този занаят. Следва посещение на планината Небо, откъдето се открива прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя. Пак според Свещеното Писание, Мойсей е погребан там. На върха са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Мойсей. В нея са запазени красиви мозайки. Продължаване за Керак – разположен е на плато с триъгълна форма, което се издига на 300-400 м. над околната територия. Керак някога е бил част от Йерусалимското кралство, разгърнал се като крепостно укрепление за рицарите-кръстоносци. Разположението на 1000 м. надморска височина селище е давало предимството на своите обитатели да виждат с просто око Мъртво море. Най-важните забележителности в древния град са крепостните кули Бурж ал Захир, Бурж ал Банави и Бурж ал Сауб. Отпътуване за Петра, пристигане във Вади Муса вечерта. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
4 ден – Петра (Съкровищницата, амфитеартъра, Манастира)
Закуска. Целодневно посещение на Петра, столицата на Набатейците. През 2007 година е избран като едно от Седемте нови чудеса на света.  Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса (“Долината на Мойсей”). Първите известни обитатели са едомците, които са живеели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Сещеното Писание за място наречено Села („скалиста местност“ на еврейски) почти сигурно се отнасят за Петра (“камък” на гръцки). Розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важен пункт от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. Време за разглеждане на Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите. Свободно време за обяд (по желание и срещу допълнително заплащане) или изкачване до Ал Деир, известен като „Манастира“. Това е още една от удивителните издълбани в камъка „сграда“. Достъпът до нея е по скална пътека, в краят на която се открива величествената гледка към Манастира. Връщане в хотела. Вечеря. Възможност за посещение на Петра късно вечерта (по желание и срещу допълнително заплащане) –  едно вълшебно приключение, по време на което под светлината на свещи, при Съкровищницата малък камерен състав свири за посетителите си. Нощувка.
5 ден – Петра – Ейлат – Мъртво море 
Закуска. Отпътуване за Израел през граничния пункт Арава. Посещение на Ейлат. Отпътуване за Мъртво море. Настаняване в хотел. Свободно време за плаж и почивка. Вечеря. Нощувка.

6 ден – Мъртво море – Масада – Кумран – Йерусалим – Витлеем
Закуска. Около 11,00 часа отпътуване за Йерусалим. По пътя панорамна гледка към крепостта Масада – древното укрепление от времето на Юдейското царство, разположено на високо плато и Кумран, известен с откритите там най-древни ръкописи от Стария Завет, написани на иврит. След пристигане в Йерусалим – пешеходна обиколка на Стария град: Гетсиманската градина – традиционно почитана като мястото, където Иисус Христос се моли в нощта на залавянето му. Днес за това събитие напомнят базилика, посветена на страданията Христови, и осем стари маслинови дървета, чиято възраст е над 2000 години. Посещение на Стената на плача – единствената структура, останала от Йерусалимския (Соломоновия) храм. Название идва от това, че евреите често отиват там, за да тъжат за гибелта на храма. След поклонението програмата продължава с хълмът Сион (Давидовият град), където се намират гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря. Отпътуване за Витлеем. Посещение на рожденото място на Господ Иисус Христос във Витлеем, и построената в чест на това събитие базилика „Рождество Христово“ – най-голямата забележителност на града. Във Витлеем е роден Давид – Вторият цар на Израел, поради което в Библията градът е наричан често „градът на Давид“. Според библейско пророчество Месията е трябвало да бъде потомък на Давид и да се роди в неговия град. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

7 ден – Витлеем  – Йерусалим – Тел Авив – Яфо    
Закуска. Туристическа програма в Йерусалим, която започва от Виа Долороса (от лат. „Пътят на болката“) – това e улицата, по която в древен Йерусалим е минал с кръста Иисус Христос към мястото на разпятието – Голгота. Следва храмовият комплекс Божи гроб – най-святото място за Християнския свят, където е разпнат, погребан и възкръснал Христос. Посещение на Новия град на Йерусалим (панорамна обиколка с автобус): Парламента на държавата Израел (Кнесет), Министерствата на Израел, Музея на Израел. Отпътуване за Тел Авив. Панорамна обиколка на Тел Авив. Туристическа програма в Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишение, от където се открива панорамна гледка към брега на Тел Авив и неговите плажове.  Разходка в района старото пристанище, където скрити в тесни павирани улички има множество малки кафенета, пекарни и чудесни ресторанти, в които се предлагат морски ястия. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

8 ден – Тел Авив – София 
Ранна закуска (или сухи пакети). Трансфер до летище „Бен Гурион“. Полет за България в 07:00 ч. Пристигане на летище София около 09:45 ч.

Дати на пътуване и цени:

Дати на пътуване Възрастен в
двойна стая
3-ти възрастен
в двойна стая
Дете 2-10.99 г. на доп.
легло и в двойна стая
Единична
стая
01.04.16 – 08.04.16 2100 лв. 2100 лв. 1950 лв. 2500 лв.
11.11.16 – 18.11.16 2100 лв. 2100 лв. 1950 лв. 2500 лв.
Хотели по програмата:
Местонахождение Хотел Брой нощи
Тиберия Arcadia 3* https://www.arcadiahotels.co.il/ или подобен 1
Аман Arena hotel 3* http://www.arenahoteljordan.com/ или подобен 1
Петра Alanbat 3* http://www.alanbat.com/ или подобен 2
Мъртво море Biankini 3*     http://www.biankini.com/en/ или подобен 1
Витлеем Paradise 3* http://www.paradisebethlehem.com/ или подобен 1
района на Тел Авив Margoa 3*       http://www.hotelmargoa.co.il/ или подобен 1
Пакетната цена включва:
– самолетен билет София – Тел Авив – София  с редовен полет на авиокомпания Ел Ал с включен багаж;
– летищни такси (253 лв. към 01.12.2015 г.);
– 1 нощувка със закуска и вечеря в Тиберия, хотел 3*;
– 1 нощувка със закуска и вечеря в Аман, хотел 3*;
– 2 нощувки със закуска и вечеря в Петра, хотел 3*;
– 1 нощувка със закуска и вечеря на Мъртво море, хотел 3*;
– 1 нощувка със закуска и вечеря във Витлеем, хотел 3*;
– 1 нощувка със закуска и вечеря в района на Тел Авив;
– екскурзовод на български език в Израел и на български/руски език в Йордания
– луксозен автобус с безплатен WI-FI в Израел;
– всички трансфери по програмата;
– гранични такси
– всички екскурзии по програмата;
– входни такси за обектите по програмата;
– Сертфикат за хаджийство;
– водач, придружаващ групата по време на целия престой;
– медицинска застраховка асистънс ЗАД “АРМЕЕЦ” АД, с покритие 10 000 евро.Цената не включва:
– бакшиши – 5 щатски долара на турист на ден (заплащат се на място, съответно Израел и Йордания);
– допълнителни мероприятия и екскурзии (по желание):
*нощна Петра – 30 щ.д.;
*обяд в Петра – 15 щ.д.
– лични разходи.Полетно разписание:
LY 552 София 10:50 Тел Авив 13:15
LY 551 Тел Авив 07:00 София 09:45
Условия за резервация:
– Начин на плащане: депозит – 650 лв., копие от валиден международен паспорт, доплащане – до 30 дни преди датата на отпътуване.
– Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туристи.
– Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.
– Необходими документи: задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания.
Забележка: Цените са калкулирани при курс на щатския долар 1 USD = 1.78 лв. При значителна промяна на курса, Туроператорът си запазва правото за промяна на цената.