Израел и Йордания – докосване до древността

Лукса на съвремието, древни култури и религии
6 дни/ 5 нощувки/ 5 закуски/ 5 вечери

Дестинация
МАРШРУТ: 
София – Тел Авив – Тиберия – Джераш – Небо – Мадаба – Петра – Аман – Каср Ал Яхуд – Мъртво Море – Кумран – Витлеем – Йерусалим – Тел Авив – Яфо – София
Най-главните и важни обекти в Израел и Йордания са включени в нашата програма:
– Хайфа (Бахайските градини)
– Назарет (домът на Христос)
– Джераш (перлата на гръко-римския Декаполис)
– Мадаба (приказният град на мозайките)
– Небо (Моисей и неговият поглед към Обетованата земя)
– Петра (едно от Седемте нови чудеса на света)
– Вади Муса (Долината на Моисей)
– Шобак (замъкът на кръстоносците)
– Аман (столицата на Хашемитско кралство Йордания)
– Бетания (място на Кръщението Христово)
– Мъртво море (време за плаж и релакс)
– Витлеем (църквата Рождество Христово)
– Йерусалим (Божи гроб, Сион, Гетсимани, Стената на плача)
– Лод (църквата св. Георги с гроба на светеца)
– Тел Авив и Яфо (древност и съвремие в едно)
Програма:1 ден – София – Тел Авив – Хайфа – Назарет – Тиберия
Сборен час на летище София, Терминал 2 в 07:50 часа (задължително 3 часа преди полета), полет за Тел Авив в 10:55 часа. Пристигане на летище „Бен Гурион“ в 13:30 ч. След граничните формалности се отправяте с автобус и вашия екскурзовод на български език за красивия пристанищен град Хайфа, амфитеатрално разположен на брега на Средиземно море. Панорамна гледка към Бахайските градини и залива на Хайфа. Продължаване за  библейския град Назарет, свързан с Архангел Гавраил и Благата вест за раждането на Сина Господен. При възможност, посещение на църквата Благовещение и работилницата на Свети Йосиф. Настаняване в хотел в Назарет или Тиберия. Вечеря. Нощувка.

2 ден – Тиберия – Джераш – Небо – Мадаба – Петра
Закуска. Преминаване от Израел в Йордания през северния граничния пункт Шейх Хюсеин и едноименния мост над р.Йордан Първа среща с древността на Йордания е най-добре запазеният римски град в Близкия Изток и архитектурен шедьовър Джераш (древният Гераса). Основан от войниците на Александър Македонски през ІV в. пр.н.е., по-късно става част от процъфтяващите и космополитни градове на Гръко-римския Декаполис. Разглеждане на триумфалната арка на император Адриан, Форумът с овална форма, Хиподрумът, кардото, агората, нимфеумът, храмът на Артемида (покровителка на Джераш), други антични храмове, Южният театър, и много църкви от ранното Средновековие. Продължаване за Мадаба. Градът е известен с многото християнски църкви. Емблематична обаче е гръцката православна църква “Свети Георги”, известна с уникална мозайка, представяща подробна цветна карта на Светите земи от византийската епоха. Днес в Мадаба има Институт за мозаечно изкуство и десетки работилници, занимаващи се с този занаят. Следва посещение на планината Небо, откъдето се открива прекрасна гледка към Израел и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят очертанията на Йерусалим и Йерихон. Според Библията това е мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя. Пак според Свещеното Писание, Мойсей умира и е погребан там. На върха са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Мойсей. В нея са запазени красиви мозайки. Отпътуване за Петра. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

3 ден – Петра – Шобак – Аман 
Закуска. Организирана обиколка на Петра, столицата на Набатейците. През 2007 година е избран като едно от Седемте нови чудеса на света.  Разположен е в естествено укрепената планинска долина Вади Муса (“Долината на Мойсей”). Първите известни обитатели са едомците, които са живеели тук около 1000 г.пр.н.е. Според Библията те били потомци на Исав, а препратките в Сещеното Писание за място наречено Села („скалиста местност“ на еврейски) почти сигурно се отнасят за Петра (“камък” на гръцки). Розовочервеникавият град Петра някога процъфтявал като важен пункт от древните търговски маршрути. Той е обграден от високи планини и е достъпен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите сгради са запазени непокътнати. Време за разглеждане на Каснех ал-Фарун (Съкровищницата), многобройните скални гробници, амфитеатърът, триумфалната арка, кардото с колонадите. Отпътуване за Аман. По пътя кратка спирка за панорамни снимки към замъка на кръстоносците Монреал (лат. mont regalis, „Кралски хълм“, познат още като Шобак) – построен от тамплиерите през 1116 г. по заповед на Йерусалимския крал Балдуин I за охрана на поклонническите маршрути и кервани. Пристигане в Аман – столицата на Хашемитското кралство Йордания. Панорамна обиколка с автобус. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

4 ден – Аман – Каср ал Яхуд – Мъртво море – Кумран – Витлеем
Закуска. Преминаване от Йордания в Израел през южния граничния пункт Аленби. Посещение на Каср ал Яхуд – счита се за действителното място, на което Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. Отпътуване за Мъртво море – най-ниската точка в света, около 420 метра под морското равнище. Свободно време за плаж. Отпътуване за Витлеем. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

5 ден – Витлеем  – Йерусалим – Витлеем – най- вълнуващия ден от вашето пътуване! 
Ще станете хаджии!
Закуска. Посещение на рожденото място на Господ Иисус Христос във Витлеем, и построената в чест на това събитие базилика „Рождество Христово“ – най-голямата забележителност на града. Във Витлеем е роден Давид – Вторият цар на Израел, поради което в Библията градът е наричан често „градът на Давид“. Според библейско пророчество Месията е трябвало да бъде потомък на Давид и да се роди в неговия град. Туристическа програма в Йерусалим. Пешеходна обиколка на Стария град: Гетсиманската градина – традиционно почитана като мястото, където Иисус Христос се моли в нощта на залавянето му. Днес за това събитие напомнят базилика, посветена на страданията Христови, и осем стари маслинови дървета, чиято възраст е над 2000 години. Продължаване към Виа Долороса (от лат. „Пътят на болката“) – това e улицата, по която в древен Йерусалим е минал с кръста Иисус Христос към мястото на разпятието – Голгота. Следва храмовият комплекс Божи гроб – най-святото място за Християнския свят, където е разпнат, погребан и възкръснал Христос. Посещение на Стената на плача – единствената структура, останала от Йерусалимския (Соломоновия) храм. Название идва от това, че евреите често отиват там, за да тъжат за гибелта на храма. След поклонението програмата продължава с хълмът Сион (Давидовият град), където се намират гробът на цар Давид и стаята на Тайната вечеря. Посещение на Новия град на Йерусалим (панорамна обиколка с автобус): Парламента на държавата Израел (Кнесет), Министерствата на Израел, Музея на Израел. Връщане в хотела във Витлеем. Вечеря. Нощувка.

6 ден – Тел Авив – Яфо – София 
Закуска. Посещение на църквата с гроба на Свети Георги в Лод (древният град Лида Палестинска). Панорамна обиколка на Тел Авив. Туристическа програма в Яфо, един от най-старите градове в Близкия изток, намиращ се на възвишени, от където се открива неоценима гледка към брега на Тел Авив и неговите плажове.  Разходка в района старото пристанище, където скрити в тесни павирани улички има множество чудесни ресторанти, в които се предлагат морски ястия, малки кафенета и пекарни. Трансфер до летище „Бен Гурион“. Полет за България в 18:30 ч. Пристигане на летище София около 21:30 ч.

Дати на пътуване и цени:

Дати на пътуване Възрастен в
двойна стая
3-тивъзрастен в
двойна стая
Дете 2-10.99 г. на доп.
легло в двойна стая
Единична
стая
08.04.16 – 13.04.16 1700 лв. 1700 лв. 1550 лв. 1950 лв.
20.05.16 – 25.05.16 1700 лв. 1700 лв. 1550 лв. 1950 лв.
23.09.16 – 28.09.16 1770 лв. 1770 лв. 1620 лв. 2020 лв.
28.10.16 – 02.11.16 1770 лв. 1770 лв. 1620 лв. 2020 лв.

Хотели по програмата:
Местонахождение Хотел Брой нощи
Тиберия Arcadia 3* https://www.arcadiahotels.co.il/ или подобен 1
Петра Alanbat 3* http://www.alanbat.com/ или подобен 1
Аман Arena hotel 3* http://www.arenahoteljordan.com/ или подобен 1
Витлеем Paradise 3* http://www.paradisebethlehem.com/ или подобен 2
Пакетната цена включва:
– самолетен билет София – Тел Авив – София  с редовен полет на авиокомпания Ел Ал с включен багаж;
– летищни такси (253 лв. към 01.12.2015 г.);
– 1 нощувка със закуска и вечеря в Тиберия, хотел 3*;
– 1 нощувка със закуска и вечеря в Петра, хотел 3*;
– 1 нощувка със закуска и вечеря в Аман, хотел 3*;
– 2 нощувки със закуска и вечеря във Витлеем, хотел 3*;
– екскурзовод на български език в Израел и на български/руски език в Йордания
– луксозен автобус с безплатен WI-FI;
– саунд система със слушалки по време на туровете, иновация в туристическото обслужване
– всички трансфери по програмата;
– гранични такси
– всички екскурзии по програмата;
– входни такси за обектите по програмата;
– Сертфикат за хаджийство;
– водач, придружаващ групата по време на целия престой;
– медицинска застраховка асистънс ЗАД “АРМЕЕЦ” АД, с покритие 10 000 евро.

Цената не включва:

– бакшиши – 5 долара на турист на ден (заплащат се на място, съответно Израел и Йордания);
– допълнителни мероприятия;
– лични разходи.
Полетно разписание:
LY 552 София 10:55 Тел Авив 13:30
LY 551 Тел Авив 18:30 София 21:30
Условия за резервация:
– Начин на плащане: депозит – 550 лв., копие от валиден международен паспорт, доплащане – до 30 дни преди датата на отпътуване.
– Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 25 туристи.
– Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата.
– Необходими документи: задграничен паспорт; няма визови, санитарни и медицински изисквания.Забележка: Цените са калкулирани при курс на щатския долар 1 USD = 1.78 лв. При значителна промяна на курса, Туроператорът си запазва правото за промяна на цената.