Еднодневни разходки от София – част II

Здравейте отново, пътешественици!

Някои от местата, които винаги са ни впечатлявали със своята неземна красота, това са пещерите. В България има много такива, като някои от най-известните са:

–          Магурата

–          Леденика

–          Съева Дупка

–          Дяволското гърло

–          И още много други.

Със сигурност всяка една заслужава да и отделите време и да я посетите. Днес конкретно ще се спрем на Пещера Магурата и пещера „Проходна“.

За да отидете подготвени трябва да сте си обули удобни обувки и да сте с топли дрехи, предвид че по тези места температурите не са много високи.

Пещера Магурата

Пещера Магурата

Посещението й не може да мине без екскурзовод, който ще ви обясни подробно историята и любопитни факти за нея. Едно от нещата оставили траен отпечатък в нашето съзнание е именно нейното използване за лечение на астма. Да, точно така астма. Експеримент довел до положителни резултати при хората подложили се на него. В продължение на 10 дни те са стояли в пещерата на 12 градуса, което оказало положително въздействие върху тяхното здраве. В нея ще видите и ясни рисунки още от първобитната ера. За да стигнете до нея трябва да се движите по международен път Е79 и да се отклоните при село Димово и да продължите към Острокапци , Кладоруб и накрая Рабиша, който се намира непосредствено преди разклона за пещерата.

Заслужава си да се види това магнетично място, като най-подходящо време за посещение е лятото или топлите пролетни и есенни дни.

–          Очите на Бога, Пещера „Проходна“

За да стигнете до нея трябва да тръгнете към село Карлуково, община Луковит. Там ще видите табелите, които лесно ще ви ориентират. Когато стигнете се подгответе за нещо изумително, т.нар. „Очите на Бога“. Когато времето е хубаво и слънчево, лъчите преминават през скалните образования и се впиват в скалите. Много красиво и вълшебно място. За хората с адреналин в кръвта могат да се организират спускания с въже през „очите“ и да скачат с бънджи. А тези, които не са любители на силни усещания могат спокойно да се разходят и да си направят пикник на близката поляна в близост до входа на пещерата.

Пещера Проходна

–          Селото от рекламата или иначе казано село Чавдар – то се намира в Софийска област и може би за момента е единственото, което е успяло да преобрази облика си и да го направи прекрасно място за живеене и разходка. В непосредствена близост до него се намира археологически комплекс „Тополница“. Разглеждайки колибките ще се върнете в раннонеолитната епоха. Официално открит е през 2012г. До него се намира и спортно-туристическа атракция в която може да се забавляват малки и големи. Разходката в самото село със сигурност ще ви накара да си помечтаете и вие да живеете там.

Село Чавдар

–          Град Пещера и Батак– много картини ни се появяват в съзнанието при споменаването на този град. Голяма част от Вас може би го свързват с българските обувки, а други с красивата природа и спокойствието, което цари. За да стигнете трябва да тръгнете посока Пазарджик. Има табели, които ясно ви насочват накъде да тръгнете. Пътят също не е лош, но в никакъв случай не можем да кажем, че е перфектен. Сравнителна нова забележителност е крепостта Перистера. На влизане в града ви се пада отдясно. Според нас е задължителна част от разходката ви до града. Има обособени места за почивка, където може да седнете и да се насладите на откриващата се гледка, а именно целия град. Не далеч от Пещера е и Батак. Място с изключителна история. Основната забележителност там е историческата църква-костница „Света Неделя“. В нея ще научите за тежката съдба на жителите на Батак по време на далечната 1876г. В близост до нея се намира историческия музей откъдето може да си вземете печат от 100-те национално туристически обекта. По пътя между двата града се намира и пещера Снежанка. Ако са ви останали време и сили отделете й малко време и я посетете.

Пещера

Батак

За сега толкова от нас…Очакваме да ни изпращате своите снимки и впечатления от местата, които са ви пленили.

Галерия >>> 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *