Евксиноград – приказка с дъх на старо вино

Здравейте приятели,

Със следнта статия бихме искали да Ви представим едно от емблематичните местенца в България, което задължително трябва да влезе в списъка Ви за посещения. Нашата мисия е да развиваме алтернативния туризъм в България и много ще се радваме, ако и Вие сте на същото мнение и можете да ни помогнете. Ние като едни млади и представителни хора на българската култура и наследство, бихме искали да покажем на всеки, до когото се докоснем това, за което с гордост де наричаме Българи! Това е и целта на следващата рубрика.

Днес ще Ви разкажем за Евксиноград.

Евксиноград

България е идеалното място за алтернативен туризъм, а налседството, което имаме от културния бум след освободителната война, е изключително. От това време датират множество сгради с огромна архитектурна естетическа стойност. Като образец от тази епоха е и величественият Евксиноград. Този дворец, който по пищност и изтънченост не отстъпва на турския Долмабахче и други големи европейски дворци, е отворен за посещения и е перфектният избор, ако искате да излезете от класическата представа за екскурзия в България.

Изглед към южната фасада на Евксиноград

Изглед към южната фасада на Евксиноград

Дворецът „Евксиноград“ се намира от северната страна на Приморския парк на град Варна. Строен е за лятна резиденция на княз Александър I Батенберг през 1881-1885 г.

Но нека да започнем с кратка предистория за самото създаване на двореца на точно това място. Още през XIV в. областта около Варна е била изключително атрактивна за морската търговия. Много търговци от Венеция и Генуа са идва ли по тези земи, но първо Венеция е успяла да сключи търговско споразумение с Българската Държава  и затова по тези земи са се заселили много венециански търговци във Варна. По- късно Генуа също сключва договор с Българската Държава, но хората са били принудени да се заселят в квартали извън града. Генуезците създават пристанище и квартал наречен Кастрици. Това е днешната територия на курорта „Св. Константин“ – мястото, върху което се намира дворецът Евксиноград.

Интериор на приемна зала в Евксиноград

Интериор на приемна зала в Евксиноград

Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд I. Първоначалният проект за главната сграда на двореца Евксиноград е изготвен от австрийския архитект Виктор Румпелмайер във френски шато-стил „Луи XIII“ (фугирана тухлена зидария, висок мансарден покрив с медна обшивка и часовникова кула). Сградата е довършена от швейцарския архитект Херман Майер с участието на арх. Никола Лазаров през 1890-те г. и се възприема като един от най-изящните примери на архитектурата в България след Освобождението. Главната сграда е на 3 етажа. На първия са приемните зали, музикална зала и салон за вечеря, на вторият са били разположени спалните на царското семейство, а третият е бил предназначен за персонала. Оригиналната мебелировка е изработена от махагон и орехово дърво, а огромният и тежък полилей, украсен с царската корона и златни френски лилии, е дар от Бурбоните. Бравите на вратите за тоалетните също са украсени с герба на цар Фердинанд І.

Поглед към парка на двореца

Поглед към парка на двореца

Други забележителности са оранжериите с над 310 вида растения, царската конюшня „Щала“ (от немски – Stall), както и централният фронтон от покрива на френския замък Сент Клу (от френски – Château de Saint-Cloud) (XVIII век), вграден под главната тераса. Той изобразява френския кралски герб и е бил пренесен във вагон на влака „Ориент-експрес“ камък по камък през 1891 г., когато оригиналната сграда (там през 1843 г. е била сватбата на родителите на княз Фердинанд) край Париж е разрушена. Слънчевият часовник пък е подарък на цар Фердинанд от британската кралица Виктория в знак на благодарност за спасяването на английски кораби във Варненския залив.

Слънчевият часовник в Евксиноград

Слънчевият часовник в Евксиноград

Освен със забележителните си архитектура и градини, дворецът впечатлява и със своите богати изби. Избата на двореца е създадена още през 1891 г. за нуждите на княз Фердинанд І, семейството и височайшите му гости. Тя заема 2 нива под земята и досега произвежда високо-качествени евксиноградски бели вина (12 вида) и коняк (7 вида), сред които и прочутия „евксиняк“. Смята се за една от най-добрите в България и е втората по важност за страната и спечелва множество награди, които са свидетелство за качеството на продуктите и високата компетентност на работещия екип.

Изба Евксиноград

Изба Евксиноград – построена във възрожденски стил

Понастоящем Дворецът “Евксиноград” е отворено място за отдих за всеки, който има желание да се потопи в това обогатяващо културно изживяване. Посещението на двореца може да се превърне в удоволствие за ценителите на културно-историческото наследство и доброто вино. В резиденцията целогодишно се организират групови туристически обиколки, които могат да бъдат овенчани с приятна вечеря в ресторанта към зданието и посещение на богатите дворцови изби.

Определено едно добро място за отдих за всеки ценител!

 

2 comments on: Евксиноград – приказка с дъх на старо вино

  1. dian nikolov August 5, 2014 at 11:06

    edno strahotno mjsto

  2. allvip August 11, 2014 at 14:36

    Абсолютно сме съгласни. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *