До Тайланд с усмивка

Скъпи пътешественици,

Днес ще ви разказа за Тайланд, държавата, която винаги е била част от списъка със задължителни места за посещение. Няма да пиша подробно какво и как се случи, защото има много информация в интернет пространството, по- скоро ми се иска да дам няколко полезни съвета за това в коя част на Тайланд да отидеш.

Едни от основните дестинации за почивка в Тайланд са Пукет, Краби и Ко Самуи. Сравнение с първите два острова, Ко Самуи е предпочитан от хората, поради неговата близост до Банкок и възможността да бъде посещаван до средата на май и от началото на септември месец. Има множество забележителности като парк със слонове, лъвове, възможност за гмуркане и разходки до няколко съседни острова. Ако искате да посетите Пукет и Краби е най-добре да го направите преди средата на април и след ноември месец, за да избегнете дъждовния сезон.

В разказа ми ще обърна внимание на мястото, което ние посетихме, а именно Краби. Защо Краби ли? Ами защото не е така познат, както Пукет(или иначе казано Тайландския Слънчев бряг) и предлага възможност пълноценно да се насладиш на своята почивка, като избягаш от тълпите туристи и шумните купони. След консултация и обстоен преглед успяхме да си запазим страхотно хотелче с голяма стая и приказна закуска. Всеки ден от престоя ни в Краби беше организиран така, че максимално да се насладим на това вълшебно място.

Моите съвети при организиране на пътуването:

–          Вземете под внимание факта, че в Тайланд обичат пазарлъка, особено що се отнася до такситата. Предпочетохме да обменим валута на летището и от там да хванем такси за хотела, което излезе около 800TBH за двама, доста по евтино от трансфер организиран от самия хотел

–          Екскурзии може да си организирате и на място, но ние предпочетохме да имаме нещо сигурно, за да не се лутаме и се обърнахме към туристическата агенция, която ни организира пътуването

Longtail boat

А ето и как премина нашата почивка:

1 ден – 4-ри острова с лодка, но не от бързите. Островите са: Koh Poda- най-големият от четирите; Chicken Island- нарича се така, защото има формата на пиле; Phra Nang Cave Beach; Tub and Mor Islands.

Tub and Mor Islands

Chiken Island

2 ден- остров Пи Пи (Phi Phi Islands) с бърза лодка – по време на екскурзията се посещават и няколко различни плажа и острова (Bamboo Island, Maya Bay and Tonsai Beach / Lohdalum Bay), природата там е девствена. Те са част от националния парк на местността и цената, която платихме беше 400TBH на човек.

3 ден – Phra Nang Cave Beach – през този ден решихме да си организираме сами екскурзия и се качихме на лодка от пристанището в Краби, струваше ни 100TBH на човек. Разгледахме пещерата и се качихме до лагуната. Доста екстремно изкачаване, добра разходка, но не успяхме да видим много от лагуната. Маймунките обаче бяха много забавни.

Phra Nang Cave Beach

Monкеy Island

4 ден – каяк, гмуркане в речна вода и яздене на слон. Това беше най- вълшебния ден. Нямаше толкова много хора, а гидът ни беше много добър. Горещо препоръчвам!

каяк

Времето ни беше достатъчно, за да разгледаме всичко в Краби, но не мога да кажа същото за Банкок.  Нужни са минимум 3 пълни дни, като е хубаво един от тях да бъде в събота или неделя, за да може да се разгледа града.

Travel map Bangkok

Ето и списъка със задължителните според мен места, които трябва да посетите, когато сте в Банкок:

–          Водния пазар (water market) на час и 30 мин. с кола от Банкок

–          Шоуто в Патая на час и 30 мин. с кола от Банкок

–          Аутая (Ayutthaya) – старата столица на Тайланд – на час и 30 мин. с кола от Банкок

–          Големият дворец (Grand Palace),  Дворецът Ват Пра Каев (Wat Phra Kaew), пазарът на цветята (Flower market), чайна таун (China Town).

–          Разходка из някой мол, а там има в изобилие. Дори има такъв за реплики (MSN shopping center), но моят съвет е да пазаруваш в съботно-неделния пазар, който е най- големия в Тайланд и го посещават над 200,000 човека. А именно – Чатучак (Chatuchak Weekend Market)

–          Круиз и вечеря на кораб по реката. Има много корабчета и трябва да избирате внимателно, като лично аз препоръчвам Loy Nava Dinner Cruise, защото на него ти сервират и няма нужда да ставаш и да се разхождаш. Ще има приятна музика и танци. Хубаво е да си направите резервация за вечерята онлайн минимум един ден преди планирания.

–          Ping pong show – дори не искам да го превеждам, но задължително трябва да се види.

Тайланд е страна на странностите, винаги се усмихвайте на местните, поведението им се различава от това на европейците, но те имат много по-различна култура от нашата, с което ще свикнете много бързо. Горещо препоръчвам да консумирате лута кухня, за да избегнете проблеми с корема. Пристрастих се към скариди с червен лют сос J. Хапнете типичната за тях кухня на някой от пазарите, защото ако пропуснете е все едно не сте били там. Непременно пийнете и тайландски чай(Thai tea). Правят го с много лед и мляко от кокос. Действа като кафето.

Не забравяйте да се забавлявате!

Весело пътуване и ако ви трябва помощ винаги можете да се обърнете към агенцията, която ни организира така мечтаната почивка. Искрено благодарим на екипа на Вип Турист за коректността и доброто обслужване!

Monkey Island

Comments on “До Тайланд с усмивка

  1. TripEconomy Хотели May 26, 2016 at 14:11

    Всеки би искал да прекара празника си на това красиво място. Благодарение на много добрата и полезна статия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *