До Русия…на шега

Здравейте, скъпи пътешественици 🙂

Както от самото име ще стане ясно, ще си говорим за Русия и по точно – Москва и Санкт Петербург. Това пътуване не бе дълго организирано, но пък за сметка на това незабравимо. Понякога в живота нещата се случват на шега и остават трайна следа в съзнанието ни.

Ще започна с една важна информация – за да може да влезеш в страната е необходимо да имаш виза(нейното издаване отнема около две седмици). За да издадат обаче този документ е необходимо предварително да е направена резервация за мястото, където ще отсядате. Оттам издават документ, който да представите при подаване на заявление за виза.

Самото пътуване…

Москва е на около 2 ч. и 30мин. със самолет. При слизането на летището има гише за туристи, откъдето могат да ви помогнат да си хванете такси до самия град. Хотелът в който отседнахме бе буквално на няколко крачки от Кремъл и Червения площад – едни от основните забележителности. Настанихме се и започнахме обиколката с идеята да намерим местенце, където да похапнем. Така се отправихме(с малко помощ от страна на хотела) към ул . Камергерский переулок. Ето тук може да намерите кухня от всякакъв тип, континент J бих искала да направя следното уточнение – тук храната не е никак евтина и трябва да си предвидите достатъчно рубли, ако смятате да се храните само по заведения. Така например една салата е около 500 руски рубли или горе долу около 15 български лева. И не става въпрос за 5 звездни ресторанти, а за нормални такива. Като цяло бих определила Русия като скъпа дестинация, но определено руснаците знаят как да живеят или поне тази част от тях, които могат да си позволят…

Москва  като град държава, огромен, пъстър и интересен. Определено си заслужава.

След като вечеряхме решихме да се разходим. Докато обикаляхме улиците се сещах за думите на баща ми за това колко много ще ми хареса и се оказа прав. Минавайки покрай Болшьой театър, историческия музей и навлизайки към Червения площад можеш да усетиш величието на тази държава. Огромни постройки, булеварди и разбира се разстояния. До сега не бях виждала нещо подобно. Много по красиво е от всички снимки, които съм виждала. Така приключи и първия ден.

Москва

Червеният площад, Русия

Църквата на Червения площад, Москва

Ден втори – имахме ясна представа какво искаме да посетим. Преди да заминем се посъветвахме с туристическата агенция, която ни организира пътуването и те ни препоръчаха атракции, които да видим. Определям себе си като нетипичен турист. Обичам да обикалям  и да се наслаждавам на самата обстановка, но с Москва нещата не могат много да седят така. Може би ако имате достатъчно време бихте могли да си позволите нещо подобно, но за четири дни е абсолютно, подчертавам абсолютно невъзможно. Била съм в градове като Ню Йорк, Лондон, Париж и др., но като Москва няма друг. Огромен. Ще приключа с лиричното отклонение, за да продължа със същинската част.

Както казах преди да заминем се допитах до агенцията с която пътувахме и тя ни даде подробна информация за местата, които да посетим, какви такси има и как да стигнем до тях. Предвид краткото време с което разполагахме списъкът беше лимитиран. Успяхме да разгледаме вътрешността на Кремъл, оръжейния палат(изключително място), диамантения фонд. Времето летеше и неусетно минаваха часовете. Бих искала да направя уточнение, че за да може да се разгледа изцяло Кремъл с Оръжейния палат и димантения фонд е необходим почти цял ден. Преди да напуснем хотела от там ни предложиха да си закупим билети и за наше щастие не се съгласихме, защото се оказа че точно този ден Кремъл е затворен, тъй като има празник. Иначе билетите за всяка атракция се продават отделно. Ние закупихме нашите от касите непосредствено преди входа. Има машини, но на тях се продават само тези за самия  Кремъл. За Оръжейния палат трябва да се чака и то на доста дълги опашки. За диамантения фонд си купихме билети на място. Макар и не толкова тиражиран смятам че си заслужава да се види. Снимки не могат да се правят, но пък прилагам такива, които намерих от интернет, за да може да добиете представа. Там е един и от най-известните диаманти.

Едни от най-известните диаманти в Света

Москва

Москва

 Москва

За другите дни останаха някои от следните атракции:

–          Планетариум

Планетариум

–          Кула Останкино

 Поглед от Останкино

–          Парк дворец Царицино

–          И много други.

Москва

Направихме си разходка до Планетариума и дори гледахме филм за Марс, който беше прожектиран върху тавана. Много интересно и полезно.

Задължително е използването на метро особено, за да се видят спирките по т.нар. Кольцева́я ли́ния. Истински произведения на изкуството. Тълпите особено в пиковите часове са наистина зрелищни. Трябва да се има предвид че големите разстояния там са съпътствани и с огромни задръствания, така че метрото е много удобна алтернатива. Но толкова за него.

Бяхме и до т.нар. нова част на града – Moscow City. Разгледахме близкия мол, хапнахме и отново потеглихме.

Успяхме да се разходим и до Царицино – дворец с много красив парк, който се намира в южната част на града и отново до тук се стига много лесно с метро.

Друга забележителност, която посетихме е телевизионната кула Останкино, откъдето се разкрива прекрасна гледка към града, разбира се ако климатичните условия го позволяват. Посетихме и парка, посветен на космонавтите.

Разходките ни не свършваха дотук. Едно от задължителните според мен места е посещение на стария Арбат – чудесна улица с множество заведения. Тук седнахме да вечеряме в Zinger Grill, където за първи път опитах супа със сладолед. Много интересна комбинация.

За съжаление времето ни не стигна за повече, но се надявам следващия път да наваксаме.

И така….трябваше да се приготвим за ходенето ни към Санкт Петербург. Решихме, че ще хванем влак(ще пропусна частта с това, че за малко да го изпуснем заради задръстванията, но за съжаление с огромните куфари, които носихме нямаше как да се възползваме от метрото), който премина разстоянието от Москва до Ленинград за малко повече от 4 часа.

И така късно вечерта пристигнахме в Санкт Петербург.

Настанихме се в хотела и излязохме за разходка. През Юли може да се насладите на белите нощи, така както направихме и ние.

На следващия ден се разходихме, времето беше прекрасно, а града няма нищо общо с Москва. Като че ли се доближава до някой европейски град с малки улици, много хора, прекрасни ресторанти. Едно от нещата, които задължително трябва да посетите е Ермитаж – приказно място пренасящо ви в различни епохи. Това всъщност е зимния дворец на Екатерина II. Огромни зали, подове направени от естествени материали с най различни форми. В момента двореца е музей и не е никак пресилен факта, че ако съзерцаваш всяка картина поне по 1 минута ще ти трябват цели 11 години за да го обиколиш. Е както може да се досетите не разполагахме с толкова много време, но въпреки всичко успяхме да преминем през всички зала с изключение на онези, които бяха затворени. За съжаление не мога да опиша с думи това, което трябва да се види с очи.

Ермитаж

 Inside Ermitraj 2

Inside Ermitraj 3

За съжаление времето с което разполагаме за Санкт Петербург не беше достатъчно за да посетим Петродворец или така наречения руски Версай. Ако имате път натам задължително го посетете.

Дойде и деня в който нашето приключение до Русия трябваше да приключи. Дните минаха много бързо и неусетно вече се бяхме озовали на летището чакайки полета си до Москва, а от там до София.

Русия макар и близо си остава една далечна дестинация. Да, тя не е както Италия или близка Гърция, но определено си заслужава.

Искам да изкажа най-искрени благодарности за професионализма и доброто отношение от страна на Вип Турист за акуратната информация и за експедитивната работа свързана с нашето пътуване.

До следващия път…

А до тогава…не спирайте да пътувате

РП

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *