Градовете на велосипедистите

Градовете на велосипедистите

Напоследък все повече хора по света и у нас избират да се придвижват с велосипед. И напълно разбираемо – хем е по-евтино, хем е по-бързо, хем не замърсяват околната среда.

Има много места по света, където придвижването с колело е основният начин за стигане от точка А до точка Б. И точно по тази причина редица страни започват да инвестират все повече в този екологичен начин на пътуване и се опитват да осигурят максимално добри условия за велосипедистите.

Представяме ви 9-те града, които са положили най-големи усилия придвижването с велосипед да бъде лесно и удобно:

№9: Рио Де Жанейро, Бразилия

Придвижването с колело в Рио Де Жанейро датира още от 1992г., когато в града се провежда среща на високо равнище относно климатичните промени. Още тогава са изградени велоалеи покрай известният плаж Копакабана. Това развитие се оказа изключително успешно и града вече има скромна, но все по-разширяваща се велосипедна мрежа. Рио Де Жанейро успешно участва и в нова програма за развитие на пътната мрежа и, докато все още е зад наистина развити градове в колоезденето, изглежда, че се вземат правилните стъпки за модернизиране на велосипедните канали за придвижване в Бразилия. Голямо влияние за това има и избирането на Рио Де Жанейро да бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2016г.

колоездене в Бразилия

№8 Токио, Япония

Токио – огромен мегаполис с развита транспортна мрежа, включително и за велосипеди. Япония се грижи за здравето на жителите си. Не се изненадвайте, ако видите един чиновник в скъп костюм с куфарче, каращ колело. Навсякъде има специални паркинги за велосипеди, както и места, от където могат да се вземат под наем. Всички частни велосипеди са регистрирани от полицията и разполагат с уникален номер, също както автомобилите.

Колоездене в Токио

№7 Монреал, Канада

Най-доброто място за колоездене в Северна Америка – Монреал, отдавна е много напред в развитието на велопътеки. С алеи, датиращи от 80-те години на миналия век, той е градът, където велосипедът се използва както за придвижване до работа, така и за доставки, а освен това се вписва успешно и в нощния живот. Правителството е вложило над 134 милиона долара за подобряване на пътуването с велосипед в града и е построило над 600км велосипедни алеи.

Колоездене в Монреал

№6 Малмьо, Швеция

Третият най-голям град в Швеция – Малмьо, е също толкова развит откъм велосипедни алеи, почти колкото Копенхаген, например. Правителството влага много средства за постоянното развитие на инфраструктурата за колоездене. Интересен похват, който се използва там, е да се дават имена на велоалеите, също както на улиците, за да може те да бъдат намирани по-лесно през GPS.

Колоездене в Малмо, Швеция

№5 Бордо, Франция

Бордо инвестира сериозно в създаването на велосипедни алеи, както в града, така и в околностите му. В момента има изградени над 200км велоалеи, с допълнителни 200км в заобикалящата градска зона. Статистиката показва, че популярността на колоезденето е във възход в града. Освен това, развитието на трамвайни линии трябва да помогне в изграждането на нова култура в града. Франция е една от европейските страни, които обръщат сериозно внимание и развиват инфраструктурата на градовете си спрямо пътуването с велосипед, а Бордо е водещ пример за това.

Колоездене в Бордо, Франция

№4 Севиля, Испания

Докато през 2006 година

много малък процент от населението на Севиля е използвало велосипеда като средство за придвижване, то сега, само 9 години по-късно, градът е на едно от челните места по развитие на велоалеите и използването на алтернативния начин на пътуване. Само за една година за изградени повече от 80км велоалеи, а за гостите на града са осигурени пунктове, от които може да се вземе колело под наем.

Колоездене в Испания

№3 Утрехт, Холандия

Утрехт, който е разположен в сърцето на Холандия, се слави с това, че колоездачът е най-уважаваният участник в движението на града. Колоезденето е толкова популярно в Утрехт, че Общинския съвет предприема стъпки към изграждането на най-големият в света паркинг за велосипеди, който ще бъде разположен в близост до Централната гара и ще бъде с капацитет за 12,500 колела.

Колоездене в Холандия

№2 Копенхаген, Дания

Всеки ден жителите на Копенхаген изминават забележителните 1.1 милиона километра с колело – 36% използват велосипед, за да стигнат до училище, университет или до работното си място. Обширните и добре изградени велоалеи в Копенхаген са отделени от основните пътни платна, а понякога дори и разполагат със собствени сигнални системи, подпомагащи безопасността на хората. Използването на велосипед за придвижване в Копенхаген е толкова развито и напреднало, че се е появил и терминът „копенхагенизиране”, чрез който се измерва степента на развитие на велосипедния транспорт в различните градове.

Колоездене в Дания

№1 Амстердам, Холандия

Амстердам – велосипедната столица на Европа. Над 40% от населението се придвижва с колело, а в самия град има над 400км велоалеи, както и специални знаци и светофари за колоездачите. В града има много паркинги и станции за отдаване на велосипеди под наем. Можете да наемете както класически модел, така и детски велосипеди или тандеми.

Колоездене в Амстердам

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *