Еднодневни разходки от София – част I

Здравейте,

Пътешественици!

С идването на пролетта все по-честичко в главите ни се заражда идеята за пътувания до близки и далечни места. България определено е страна с много забележителности. В следващия пост ще ви дадем идеи за разходки, които определено ще ви оставят приятен спомен.

Нека започнем с…

–          Параклис Свети Иван Летни, намиращ се на хълм над язовир Пчелина. Ще си позволим да вмъкнем няколко исторически факти, за да можете да добиете по-добра представа. Язовир Пчелина е създаден през 70-те години на миналия век. При изграждането му са изселени хората от село Пчелина, откъдето идва и неговото име. Причината за това е многобройните оплаквания от страна на Гърция за това че от гр. Перник замърсяват р. Струма. Към днешна дата водата е чиста, но спомена за едно село седи на един от хълмовете. Параклисът Свети Иван Летни е малка постройка построена в края на 15-16 век.

И така…

Ако отправната ви точка е София то трябва да минете през гр. Перник в посока гр. Радомир. Следете знаците за село Прибой. След като стигнете в центъра му завивате наляво в посока село Поцърненци. Тук след втората махала може да спрете и да оставите колата, за да продължите своята разходка. Може би след около половин час ходене и ето че стигате до хълма, където е параклиса. От там се разкриват невероятни красоти. Заредете се с добро настроение и фотоапарат, за да може да запечатате част от пейзажа.

параклис Свети Иван Летни

параклис Свети Иван Летни

параклис Свети Иван Летни

параклис Свети Иван Летни

Продължаваме с нашето следващо предложение за еднодневна разходка

–          Ботевград и село Скравена. Стигането до там не е никак трудно. Градът е известен на всички (на около 60км от гр.София), а самото село се намира на няколко километра от него по международен път Е79. Какво може да видите тук? В село Скравена има изграден паметник-костница на Ботевите четници или по-точно на част тях(10 от групата на Георги Апостолов). Ако събирате печати от 100-те национални туристически обекта, то несъмнено трябва да вземете своя и от тук. За да посетите паметника трябва да се обърнете към хората в читалището, което се намира в непосредствена близост. Те ще ви отворят, разкажат и ще ви дадат печат. Другата дестинация от нашето пътуване е до гр. Ботевград. Не голям, но спокоен и приятен, тук е хубаво да отидете до историческия музей. Сградата е основно ремонтирана и има много интересни експонати от различните епохи. Заслужава си да се види.

Друга забележителност в града е часовниковата кула, която няма как да подминете. Символ на града и част от 100-те национални туристически обекти, тя е построена през 1866г. Ботевград има и нова централна част ремонтирана и осъвременена.

–          Дядо Йоцо гледа – Ще започна с цитат от разказа на великия български писател Иван Вазов:

„…Оттогава неговото любимо място за стоене беше скалата на петдесетина крачки от държавата му, надвиснала над дълбоката клисура на Искъра, загърмяла от трескава работа.

От заран до вечер той стоеше на скалата, слушаше гълчът, пукотите, ударите на мотиките в земята, търкалянето на колцата, движението, смесения шум от усилията на гигантското дело.

Железницата се свърши и заработи. Дядо Йоцо чу с трепет първите писъци на свирката на паравоза, трещенето на колелата по релсите.

Пищеше и трещеше “българската железница”! Той сякаш оживя, възроди се.

Отиваше редовно на скалата, щом наближаваше часът на влака, за да чуе свирката и да погледа българската железница как фучи из устието. …“

„…Съселяните му привикнаха да го виждат всеки ден на скалата и си казваха ухилено:

– Дядо Йоцо гледа … „

„…Слепотата и умствената му незлобливост бяха запазили като с броня душата му от разочарованията на тъмните й страни, които разочарования изпитваме ние, окатите…

Честит слепец!

Често някой нов кондуктор, учуден, че вижда все на същия час на канарата един старец, който маха с шапка към летящия влак, запитваше на ближната станция селяните, що се качваха в третия клас:

– Кой е този човек, дето все маха с шапка там от канарата? Някой луд?

И селяните отговаряха обикновено:

– Не бе, дядо Йоцо гледа …“

И така, за да стигнете до едноименния комплекс е необходимо да тръгнете в посока с. Очин дол(в района на Искърското дефиле). По пътя ще видите 5 метровата скулптура на вазовия герой, който гледа към дефилето и преминаващия от там влак. Има механа в която приготвят традиционни български ястия и при хубаво време гледката е прекрасна. Ако останете достатъчно дълго, може и вие да се порадвате на минаващата железница, така както го е правел и Дядо Йоцо.

Искърско дефиле

паметник Дядо Йоцо гледа

Искърско дефиле

комплекс Дядо Йоцо гледа

Очаквайте скоро част втора…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *