Програма – Лапландия

София – Виена – Хелзинки – Рованиеми – Хелзинки – Виена – София

15 декември – 21 декември 2016 (7 дни/ 6 нощувки)

Цена от 2299 евро на човек

План за провеждане по дни:

1-ви ден Рованиеми

Отпътуване от летище София рано сутринта. Посрещане от представител на местната туристическа агенция в Рованиеми. Настаняване в хотел***. Възможност за релаксиране в гореща сауна в хотела. Нощувка.

2- ри ден селото на Дядо Коледа

Закуска. След закуска отпътуване до селото на Дядо Коледа, където всеки един ще може да напише и изпрати писмо с желанията си до белобрадия старец. По пътя се пресича Северния полярен кръг, още познат като границата, където светът на забързаното ежедневие се сменя с магическия свят на елфите и елените. Всеки получава сертификат за пресичане на Северния полярен кръг. Посещение на офиса на Дядо Коледа и запознаване с него. Свободно време с възможност за пазаруване в сувенирния магазин. Обяд в ресторанта в селото.

След обяда ексурзия до “Санта Парк”, където ще се посети пещерата на приказните елфи, единственото място, където може да се пресече Северния полярен кръг на 50 м под земята. Посещение на галерия с ледени скулптури, които разкриват природата и културата на Финландия. Невероятно преживяване на „Магическо влакче”, което ще премине през четирите годишни времена, в подземни работилници и училище за елфи.  Програма с елфски танци и дискотека. В парка е интересно както за деца, така и за възрастни, в пещерата е топло и безопасно. Привечер връщане в хотела. Нощувка.

3-ти ден ферма за отглеждане на елени

Закуска. След закуска трансфер до ферма за отглеждане на елени. Управление на шейна, теглена от елени (в продължение на 400 м,) и получаване на сертификат за управление. Обяд във фермата.

*Допълнителна екскурзия “На гости на Троловете”

Това е приказното селце, където живеят троловете от хилядолетия. Възможност да се посети и види цяло семейство горски тролове. Всеки ще може да вземе участие в приготвянето на традиционни ястия и да опита напитките на троловете, ще може да се послушат балади в изпълнение на местни музиканти, както и зимни забави и много други.

Привечер връщане в хотела в Рованиеми. Нощувка.

4-ти ден зоологическа градина Рануа

Закуска. Трансфер до най-северната зоологическа градина за над 200 диви животни от над 50 вида: парка Рануа, където могат да се наблюдават полярните животни в тяхната естествена среда. Свободно време. Привечер  преход със снегоходки или ексурзия “Лапландска вечер в селото на шамана”*. Почивка около лагерен огън с включен сух пакет (топла напитка и наденички). При ясно време възможност за наблюдаване на северното сияние (Aurora Borealis**). Продължителност около 3 часа. Връщане в хотела около 22 часа. Нощувка.

*Допълнителна екскурзия “Лапландска вечер в селото на шамана”

Това е едно уникално представление, на което вие се превръщате в участници. Мястото, където живеят шаманите, не се отнася към територията на Финландия или на която и да е друга страна, дори не е в Европа. Вашият паспорт тук е невалиден и затова веднага ви се издава нов, което ви кара да се чувствате като пълноправни граждани на тази страна. След това ви предстои да се прочистите от злите духове, които сте донесли отвън. Това се случва в магическа палатка, в тайнствена обстановка и в обкръжението на идоли и глави на препарирани животни. Вечеря.

**Aurora Borealis или зазоряването на нощта, още наричано Северното сияние, страховито безмълвно представление на танцуващи светлини в небесата над нас, може да се наблюдава в най – ясните зимни нощи, когато арктическите ветрове се съединяват със заредената с електрони атмосфера на Земята, създавайки сияние от тези въртящи се странни феномени около магнитния Северен полюс. Преобладаващият цвят е зелен, но по време на главните нощни представления небесата добиват кратковременни розови и сиви къдрици по краищата с проблясване на светлолвиолетово в центъра.

5-ти ден Илас

Закуска. Отпътуване за ски курорта Илас, намиращ се на 180 км. от Рованиеми. Курортът е известен с най-дългата мрежа от ски писти във Финландия. Тръгване от Илас с моторна шейна. Преминаване през заледени езера и снежни преспи. Посещение на ферма за отглеждане на хъскита. Сафари с шейни, теглени от впряг хъскита около 800м. Обяд в традиционна шатра „типи” около лагерен огън.

По- късно риболов на дупка в леда (включва обурудване и риболовни принадлежности). Събиране около лагерен огън с включена напитка кафе/ чай и наденички.  Времетраене: 3 часа. Връщане обратно в Илас със снегомобилите.

Привечер трансфер до Снежното село, изградено от 1.5 млн. килограма сняг и 300 000 кг. лед. На площ от 20 000 кв. м. са разположени леден хотел, леден бар, дискотека и множество снежни галерии с ледени склуптури. Температурите в затворените помещения са между -5 и -2 °C без значение каква е температурата навън поради добрите изолационни свойства на снега.

Обиколка на Снежното село, получаване на инструкции за пренощуване, спални чували, диплома за пренощуване в иглу. Нощувка в Ледения хотел.

6- ти ден ледоразбивач Сампо

Закуска в Ледения хотел. Трансфер до Илас и от там до Рованиеми, автобусна спирка Аалонкату. Пристигане на пристанище Кеми, качване на борда на ледоразбивача Сампо, който е финландски ледоразбивач построен през 1960г.  Около 4 часа круиз на борда на ледоразбивача Сампо през заледения океан към Ботническия залив, скован в масивни ледове. Програмата е с включен обяд на борда на ледоразбивача, след което посетителите имат възможност да стъпят на леда и да се потопят в ледените води, облечени в специални гумени костюми.

След края на круиза, връщане обратно в хотела в Рованиеми.

7-ми ден

Закуска. Трансфер до летището Рованиеми.

Цената включва:

 • Транспорт с автобус категория 3*;
 • 5 нощувки с 5 закуски и 4 вечери – в хотел***;
 • 1 нощувка със закуска в Ледения хотел в Китла (Снежното село);
 • Местен екскурзовод;
 • Медицинска застраховка за целия период на пътуванетo;
 • Риболов на дупка в леда;
 • Посещение на селото на Дядо Коледа с включен обяд;
 • Посещение на ферма за отглеждане на елени и Санта парк;
 • Посещение на зоологическата градина в Рануа с включен обяд;
 • Сафари със сноумобили за посещение на ферма за хъскита;
 • Вечерен тур със снегоходки и наблюдение на северното сияние;
 • Круиз на борда на ледоразбивача Сампо с включен обяд;
 • Всички трансфери по програмата; 

Цената не включва:

 • Самолетен билет София – Рованиеми – София;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Доплащане за единична стая;
 • Екскурзиите по желание;
 • Разходи от личен характер.

Необходими документи: няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни. Необходимо е всеки клиент да носи лична карта, или валиден задграничен паспорт; за лица под 18 г, пътуващи с един, или без родители – нотариално заверено пълномощно оригинал + 1 бр. фотокопие.

Практическа информация: Парична единица на Финландия: EUR – евро

Допълнителна информация:

Посещение на ферма за кучета”. (€95/възрастен, €75/деца (4-12 г.).

Мини екскурзия във фермата. Сафари в дивата лапландска гора на кучешки впряг (30 мин., 5 км).

“В търсене на Снежната Кралица”. (€160/възрастен, €85/деца 4-12 г.).

“Екскурзия до Еленската ферма”.(€85/възрастен, €55/деца 4-12 г.)

“Посещение на арктическия зоопарк Рануа” (€75/възрастен, €65/деца 4-12 г.)

“Лапландска вечер в селото на шамана”(€95/възрастен, €55/деца 4-12г.)

Забележка:

Туроператорът си запазва правото да променя екскурзията.