Колоездене в долината Катманду, Непал

Катманду  – Какани – Нагаркот – Дуликхел – Балтхали – Бактапур – Годвари – Катманду

13 дни/ 12 нощувки

Цена 665 евро на човек

План за провеждане по дни

1- ви ден – Катманду (1345м)

Пристигане на летището в Катманду. Трансфер и нощувка в хотел.

2- ри ден Катманду – Какани (2100м)

Закуска. Около 8 часа сутринта, ще се срещнете с представител на фирмата домакин, за да се запознаете с Вашия водач. Моля, възползвайте се от тази среща, за да зададете всички въпроси за пътуването, ако имате такива. На срещата ще уточните на кратко маршрута и ще се подготвите за пътуването. За срещата, моля, не забравяйте да донесете със себе паспорта, две копия от паспортни снимки, и копие от медицинската застраховка.

След срещата, приготвяте раниците си и се отправяте към Какани. Ще преминете по оживените улици на града, а след това  по вълнообразен широк планински път в гората Нагаржун (Nagarjun). Вашите усилия ще бъдат възнаградени с невероятната гледка към планината, която се открива пред Вас. По пътя си ще опитате вкусна пъстърва, отглеждана по тези места и даваща името на пътя: „Магистралата на пъстървата“. Караме нагоре към Какани на 2100 метра надморска височина. След пътуването ще се насладите на прекрасната гледка към планините Ганеш (Ganesh) и Лангтанг (Langtang) и на долината на Ликху Кхола (Likhu Khola) на 1000 м по-долу. Нощувка в къща за гости.

3- ти ден – Какани  – Буданилкантха (1630м)

Закуска. Днес ще се спуснете по една от най-добрите пътеки в долината надолу към храма Буданилкантха (Budhanilkantha Temple). Пътеката минава през националния парк Шивапури (Shivapuri National Park). Храмът Буданилкантха е забележителен и в него се намира статуята на Бог Вишну, легнал върху купчина на гигантски змии в средата на малко езерце. Вашите усилия са възнаградени с невероятна панорамна гледка към планината на Ганеш (Ganesh) и Лангтанг (Langtang). Градината на хотела, в който ще бъдете настанени, приютява близо 75 вида птици и 2000 цъфтящи дървета и храсти. Нощувка в хотел.

4- ти ден – Буданилкантха – Нагаркот (2175м)

Закуска. Днес ще се насочите към най-големият будистки храм в Непал –  Боднат (Boudhanath), но няма да се спираме. Ще имате време да го разгледате на връщане. Продължавате като стигате до малкото село Санкху (Sankhu),  където ще спрете за обяд и ще имате възможността да разгледате селото. От тук следва изкачване до Нагаркот (Nagarkot) – един от най-високите хребети в страната. Гледката от върха на планинската верига Хималаите компенсира това тежко изкачване. В ясен ден, дори връх Еверест може да се види! Ще отседнете в хотел в Нагаркот, от където ще можете да се насладите на залеза. Нощувка.

5- ти ден – Нагаркот

Закуска. Днес ще имате време да проучите многобройните колоездачни пътеки около Нагаркот или просто да си починете и да се насладите на приятната атмосфера. Можете също така  да посетите Чангу Нараян (Changu Narayan), културно-богат храм не далеч от тук. Храмът е един от най-старите индуиски храмове в долината Катманду и има сложни статуи и каменни плочи, изобразяващи древния хиндуистки фолклор. От тук можете да се насладите на красива гледка към долината и околните хълмове. Нощувка.

6- ти ден – Нагаркот – Паланчовк (820м)

Закуска. След закуска се отправяте надолу по сколна. Докато се спускате ще видите оризовите тераси и малки земеделски селца. За да стигнете до Паланчовк (Phalanchowk) ще карате около 9км по павиран път. Ще посетите храмът Бхагавати (Bhagawati Temple), в който се помещава един от най-красивите образи в Непал, а именно на Богинята Багавати (Bagawati). Зашеметяващото изображение е издълбано от черен камък и украсено с бижута. От върха на хълма ще се разкрие гледка към Хималаите и околните долини. Нощувка в къща за гости.

7-ми ден – Паланчовк – Дуликхел (1,600м)

Закуска. След прекрасната вечер в Паланчовк, ще започнете деня с едно офроуд спускане. Този участък е технически, но има по-лесен вариант. По преценка на водача ще можете да преминте по един от двата маршрута.  Пресичате главния път и продължавате 20 км нагоре към Дуликхел (Dhulikhel). Обяд, а по-късно тези, които искат могат да разгледат и проучат местните пътеки и града.  Нощувка.

8- ми ден – Дуликхел –  Балтхали (1,445м)

Закуска. От Дуликхел ще карате по павиран път до Балтхали (Balthali) – традиционно село с древна архитектура на къщите и безброй храмове. Това дава възможност да разглеждате забележителностите, зеленината и земеделските стопанства. Селото е закътано зад гората на Панаути (Panauti) и се счита за естествено и богата културна дестинация. Уютният хотел ще Ви даде възможността от птичи поглед да се насладите на областта, масивните хълмове и бледите ивици на Хималаите. Нощувка.

9- ти ден – Балтхали – Сурябинаяк  (1,360м)

Закуска. Спускате се до Бактапур. Площадът Бактапур Дурбар е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, и е колекция от стилни храмове, групирани около дворец от тухли и дърво с  петдесет и пет-прозореца. Основните атракции включват Лъвската порта, Залтната порта, Дворецът с петдесет и пет прозореца, художествени галерии, и статуята на крал Бупатиндра Мала (Bhupatindra Malla). Можете да опитате от традиционните храни на Непал и  легендарния “Jujudhau”, направено от  кисело мляко. След разглеждане на забележителности тук, се насочвате към съседното село Сурябинаяк (Suryabinayak). Нощувка в къща за гости.

10- ти ден Сурябинаяк – Годвари (1545м)

Закуска. Оставяйки Бактапур се отправяте на северозапад, минавайки оризища, красива и спокойна гора по пътя си към Годвари (Godvari). Ботаническата градина в Годвари е домакин на широка гама от екзотични и местни растения. Тя е от първостепенно значение за научни изследвания и наблюдения, и е популярна, както сред местните жители, така и сред туристите. Популярна е със своите вечнозелени гори. Ще усетите чувството на спокойствие и освежаване в Годавари, който също така има безброй туристически места, в това число и хълмът Пулчовки (Phulchowki Hill) – най-високата точка в долината Катманду. Нощувка.

11- ти ден – Годвари – Катманду (1,345м)

Закуска. Ще прекарате времето си в проучване на някои интересни маршрута в близост до Годвари след това ще продължите по офроуден път в близост до Катманду, с което ще приключи Вашето вълнуващо колоездене. По пътя си ще преминете през площада Патан Дурбар, който е приказно съчетание от дворцови сгради, художествени дворове и изящни храмове. Една от забележителностите тук е храмът на хиндуисткия бог Кришна, изграден изцяло от камък. Връщате се в шума и суетата на Катманду по асфалт.  Нощувка.

12- ти ден – Катманду

Закуска. Днес ще имате свободно време да разгледате Катманду като представител на местната фирма Ви придружава. Ще посетите най-големия будитски храм в света Боднат, където ще наблюдавате молещи се будистки монаси. След този храм ще посетите Пашупатинат (Pashupatinath), най-известният хиндуистки храм в страната, разположен на брега на святата река Багмати (Bagmati). Тук ще видите индуски мъже (садху), които да медитират. След това ще се насочите към храма Сваямбунат (Swayambhunath), наричан още храмът на Маймуната (Monkey Temple). От тук се открива прекрасна гледка към долината.

Вечерта можете да направите една последна релаксираща разходка, защото Ви очаква едно голямо празнуване в Катманду. Ще имате организирана прощална вечеря в  типичен непалски ресторант с културни изяви. Тази вечер ще отпразнувате постиженията си в колоезденето в Хималаите. Нощувка в хотел.

13- ти ден

Закуска. Трансфер до летището и отпътуване за София.

Колоездене в долината Катманду, Непал

Брой човека

1

2

3 до 6

7 до 9

10 до 15

Цена на човек

1370 евро

1220 евро

985 евро

745 евро

665 евро

Цените са в евро на човек

Цената включва:

• трансфер от летището до хотела и обратно;
• 3 нощувки в Катманду в хотел 3*;
• 2 нощувки в Нагаркот в хотел 3*;
• общо 4 нощувки в Буданилкантха,  Дуликхел, Балтхали  и Годвари в хотел 3*;
• общо 3 нощувки в Какани, Паланчовк и Сурябинаяк в къща за гости;
• закуски, упоменати в програмата;
• прощална вечеря;
• транспорт;
• водач на групата на английски език (броят на водачите и помощник-водачите се определя от размера на групата);
• Планински велосипед (марките включват Cube, Trek и Giant hardtail);

Цената не включва:

• билет за международния полет;
• летищни такси;
• медицинска застраховка (задължително за пътуването, следва да обхваща и такси спасителни хеликоптери);
• разходи за виза;
• Обяд и вечеря за цялото пътуване, около  15 до 20 долара на човек на ден.
• разходи от личен характер;
• бакшиши.

Полезна информация:
Най- добър сезон: Януари- Юни; Септември- Декември
Държава: Непал
Активност през деня: около 4 – 6 часа колоездене на ден с водач на английски език

Забележка:

  • По време на пътуването; времето, местната политика, транспорта и множество други фактори, които са извън нашия контрол могат да доведат до промяна на маршрута. Това, обаче, е много малко вероятно, въпреки това, ако се случи местният гид ще промени маршрута като вземе под внимание Вашите интереси. Когато промяната се случи, ние правим всичко възможно, за да намалим негативния ефект, но ние не можем да бъдем отговорни за тези промени, които са в следствия на закъснения или на горепосочените причини.
  • Няма санитарни и медицински изисквания (не е необходима ваксинация).
  • 420 USD на човек допълнително, ако искате да се настаните в 5* хотел в Катманду, Нагаркот, Nagarkot, Дуликхел и Годвари. Промяната в типа хотел не е налична за  други градове.
  • Цените се заплащат в лева по курса на БНБ.
  • При промяна в цените на горивата, местни такси и входни такси за музеите приемащата агенция си запазва правото да промени цените на екскурзията.