Йонийски острови

Не мечтаете ли да се потопите и плувате в небесно сини води? Йонийските острови  са точното място да сбъднете тази мечта. Те се състоят от 7 големи и множество малки острови в Гърция като Кефалония, Корфу, Закинтос, Лефкада, Итака, Китира, Пакси (Паксос) и др. Те са едни от най-известните гръцки острови, които привличат много туристи.

Кефалония

Най – големият остров от Йонийските острови. Намира се до южниата част на остров Лефкада. На острова растат високи кедри, също така има кристално чисти води, маслинени горички, портокалови дървета, склонове засадени с лозя, стръмни отвесни скали, тучни долини, неравни скалисти брегове, известни пещери, живописни уединени селца и поразителни пясъчни плажове. Всяка година посетителите се увеличават, напливът от туристи в голямата си част е от Италия, но не се усеща защото островът е голям и човек винаги може да намери едно тихо и усамотено местенце.

Корфу

Корфу е вторият по големина остров от Йонийските острови след Кефалония и е първият, който отваря врати за туристите и отговаря на вкуса на всяка възрастова група.  Корфу е познат под името Керкира на гръцки език и според митологията носи името на една от нимфите Коркира, дъщеря на гръцкия бог на реките Езоп. Легендите разказват как Богът на морето- Посейдон, се влюбил в нимфата Коркира, отвлякъл я и я довел на острова, от тогава наричан Керкира. Красивият остров Корфу  се определя като един от най – привлекателните за почивка острови, с неговата зашеметяваща естествена красота, яркочервени залези и тюркоазносмарагдови плажове. На острова преобладава Венецианското влияние, особено в красивия стар град, вклинено между двете крепости. Къщи от времето на английското владение и византийските черкви, завършват цялостния облик на острова.

Закинтос

Остров Законтос е известен със своите пещери и историческо минало. Има десетки защитени пясъчни плажове, с кристално чиста вода. Изобилстват много и различни по вид цветя, които цъфтят през цялата година. Островът е пленил сърцата на венецианците, които са го управлявали в продължение на много години и са го нарекли Занте – „ Цветето на изтока“.

Лефкада

Лефкас или Лефкада, както го наричат гърците, е красив планинки остров, покрит с гъста растителност от стари иглолистни дървета, очертани с обширни и безкрайни златни плажове. Името на острова означава „бяло“ и се отнася до белите скали в южната част на острова, които са характерни за Лефкас. Плажовете на острова са изключително красиви с изумрудено син свят в по – дълбокото и избледняващи до светло синьо в по – плитките води до брега. Островът предлага различни забавления за млади и големи. Може да се практикува уинсърф. Местните жилети са известни със своята гостоприемност и много от тях допринасят за ваканционното настроение на туристите.

Китира

Остров Китира се намира на “крачето” на полуостров Пелопонес, между Йонийско и Егейско море.
Поради това, че туризмът на острова  не е толкова развит, Китира е доста спокоен с изумителните пусти плажове и традиционен живот.

Итака

Итака е предпоследният по големина Йонийски остров. Състои се от два полуострова, които са почти равни по големина и са свързани помежду си с провлака Аетос (Орлов залив). Поради географското си разположение и релеф, посетителите достигат до него чрез ферибот от Кефалония.  Изключително красив остров, известен е като родното място на Одисей. Представлява малък планински остров с озеленена брегова ивица, поразителни заливи,  къщи с възхитителни червени покриви, забележителни места за кратки екскурзии и прелестни плажове за къпане.

Паксос

Това е най – малкият Йонийски остров, на около 11 км от южната точка на остров Корфу. Този остров е покрит от множество маслиневи дървета, някои от които над 100 години. Островът дава възможност за развието и растежа на диви цветя. Този чист и непорочен пейзаж, превръща ваканцията на остров Паксос в незабравимо преживяване.

Избрахте ли своя остров за реализиране на мечтаната почивка?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *