Исландия – страна от огън и лед

Република Исландия е островна държава, намираща се в северната част на Атлантическия океан, разположенa върху главния геоложки разлом на Средноатлантическия хребет и върху гореща точка. Поради тази причина Исландия е една от най – активните вулканични зони в света. Приблизително 30 от общо 200 вулкана са все още активни. Големи територии от странатa са пусти и негостоприемни, а населението е съсредоточено предимно в районите около столицата Рейкявик.

Културата на страната е типична северна култура, близка до норвежката и датската. За първи заселник на острова се смята Инголфур Арнарсон, който през 874 г. се настанява в района на днешен Рейкявик. Днес Република Исландия е независима парламентарна република, единствената страна в света без армия и е на едно от първите места в света, по износ на питейна вода.

Благодарение на горещите извори в Исландия се отглеждат банани, грозде, царевица, зеленчуци, орхидеи и рози. Исландия има богата традиционна кухня, наречена Þorramatur. Днес ястия от тази кухня се приготвят основно по време на древноезическият скандинавски месец phorri, (януари и февруари). Þorramatur представлява съвкупност от различни храни, често от карантия. Популярни ястия са овнешки тестиси, разложена акула, овчи глави, кървав пудинг, наденица от черен дроб, сушена риба. Трудно би могла да се нарече здравословна. Най – разпространените меса са агнешко и овче, а също така и пилешко. Месото се отличава с високо качество, тъй като в Исландия е строго забранено добавянето на хормони в храната на животните. Сиренето и млечните продукти са друга важна част от исландското меню. Произвеждат се над 80 вида сирене. Най – разпространените зеленчуци са картофи и зеле. Специалитети: Салата от херинга (Sildarsalat); Супа от хляб (Brauph supa); Пуф от черен дроб (Lifrarbuff); Наденица от черен дроб (Lifrarpylsa).

Столица – Рейкявик

Валута – Исландска крона

Официален език – исландски

Население (пребр. 2011) – 319 000 души

Етнически състав – исландци – 99,1%, други – 0,9%

Религия – християни – 99,6%, други – 0,4 %.

Средни температури – Април- Октомври (0,13 °С); Ноември- Март (-2, 3°С)

Часова зона UTC + 0

Телефонен код + 354

Интернет домейн .is

Ето нашето предложение.

Comments on “Исландия – страна от огън и лед

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *