Еквадор

Легендата разказва, че преди много години през една ясна нощ жителите на градчето Кочаски (чиито руини можете да видите и днес) видели падаща звезда. Те се изплашили и отишли в двореца на краля, за да му разкажат за звездата. Кралят, който също едновременно с това и жрец, и шаман на племето им заповядал да се успокоят и да запазят тишина. Той щял да уреди всичко с Боговете. Той взел с ръце чаша чича – питие, направено от различни видове царевица и зарецитирал магическа реч. Той пил от питието и говорил, докато не заспал дълбоко. Когато се събудил, кралят събрал хората си и им казал: „Боговете не са сърдити на нас, те ни дават знак да напуснем това място и да намерим по – богата и плодородна земя. Трябва да тръгнем по следата на звездата и там, където падне да основен новия си град.“. Така те потеглили по следата на падналата звезда и стигнали до подножието на вулкана Пичинча, където основали града си. Те построили къщите си, засяли нови ниви, издигнали храмове на Слънцето и на Луната и станали основатели на Кито.

Очарователната столица на страната – Кито, се е ширнала в просторна долина в подножието на вулкана Пичинча. Преди няколко века Кито е бил северната столица на Империята на инките. Инките разрушават града, за да не го оставят в ръцете на конкистадорите. Когато само година по – късно страната минава под испанско управление, градът е издигнат наново от руините. Днес старият град Кито се счита за най- добре запазеният исторически център в Латинска Америка и с право се гордее с красивата си колониална архитектура. ЮНЕСКО обяви Кито за Световно културно наследство през 1978. Кито е единственото място на планетата, където екватора преминава през планини. На останалата част от повърхността на Земята, той преминава през джунгла или океан.

Еквадор е прекрасна, малка държава на територията, на която има невероятно био разнообразие: около 800 вида риба има в сладководната Амазонка; над 6000 вида пеперуди и над 300 вида млекопитаещи. Еквадор е рай за любителите на птиците. Тя е трета в света по разнообразие на видове птици.

Прекрасните и екзотични островите Галапагос, намиращи се на 960м западно от крайбрежието на Еквадор са родина на делфини, китове, акули, игуани, морски костенурки. Галапагос са образувани от изригнала лава от дъното на океана, издигнала се до 780м над морското ниво. Някои от младите острови и днес имат активни вулкани.

Можете да организирате своята почивка на луксозна яхта, съпроводено с гмуркане с моржове и пингвини, приятна разходка по брега на Вашия остров, разглеждане на многобройните арт галерии, Галапагос няма да Ви остави да скучаете, колкото и време да решите да му отделите.

Ексурзията до Галапагос ще Ви зареди и вдъхнови за месеци напред, така че не губете време резервирайте сега своето приключение!

Описание на най-добрите места за посещение в Еквадор

Кито

Кито е столицата на Еквадор. Освен своите невероятни пейзажи, Кито е известен със своите съкровища от колониални църкви, картини, скулптури и дърворезби. Еквадорското колониално изкуство съчетава европейския Ренесанс и Барок с местните и метис влияния.

Отавало

Отавало е малък град в провинцията Имбабура. Той се намира близо до Кито на около два часа на северно. Най-забележителната част на Отавало е местния пазар, най-големият пазар в Южна Америка. Тук ще намерите огромно разнообразие от изделия, дрехи, бижута и произведения на изкуството, ръчно изработени от местното население и всички те са на Ваше разположение и можете да купувате като сувенири по време на Вашето пътуване. На няколко километра от Отавало се намира красивото езеро, наречено Куикоча (Cuicocha) и малкия град Котакачи (Cotacachi- “кожена марка”).

Национален парк Котопакси (Cotopaxi)

Този парк обгражда Котопакси, величествения и все още активен вулкан, който е един от най-високите в света, на 5897м. Националният парк Котопакси е разположен на 33 393 хектара. В тази област се намира лагуната Лимпиопунго (Limpiopungo). Лимпиопунго има кристално чисти реки, изключителна със своята фауна, съставена от белоопашат елен, зайци и птици като американските керкенези, колибрита, чайки и кондори от Андите. Има и видове като алпака, лами и диви коне.

Красивото езеро – кратер със зашеметяваща зелена вода, Килотоя (Quilotoa) е известен като „Зеленото езеро“ (“Green Lake”). То се намира на 15км от малкия град Зумбахуа (Zumbahua) в провинцията Котопакси. Можете да се спуснете от ръба на вулкана до кратера, разстояниеето е 400м.

Баньос

Баньос е една от най – популярните дестинации за пътуване в Еквадорианската Сиера. Баньос се намира в долина с водопади и горещи извори и е заобиколен от планини и вулкана Тунгурахуа. Приятният суб – тропически климат, невероятният ландшафт и растителността са много гостоприемни. Баньос се смята за портата на Еквадорска Амазония.

Резервата Чимборасо

Този резерват е с площ от 58 560 хектара. Намира се между вулкана Чимборасо (най-високият в Еквадор, на 6,310м) и вулкана Кариуаирасо на 5028м. Тази област е обявена за природен резерват, където живеят птици като кондори, колибрита и др.

Риобамба

Риобамба е столицата на провинцията Чимборасо, известена с най-голямото разнообразие от индиански общности. Градът е разположен в долината на река Чамбо, съвсем близо до вулкана Чимборазо и поради това тук е прохладно през цялата година. Историята на Риобамба е белязана от факта, че тя е връзката между брега и планините. Значението на Риобамба през последните няколко века се е увеличил поради наличието на ж.п. гара. От тази гара се взима влакът наречен „Дяволският Нос“ („Nariz Del Diablo“), който преминава през “Булеварда на вулканите”, най – впечатляващият от които е Pailón del Diablo, заобиколен от субтропическа растителност и орхидеи.

Алауси

Алауси е малък град в провинцията Чимборасо. Той се намира на по- малко от 100км южно от Риобамба. От там също може да се хване железницата.

Ингапирка

Ингапирка се намира на около час и 45 минути от Куенка, тези руини са най – важното архитектурно наследство на инките в Еквадор. Ингапирка означава “каменната стена на инките”. Огромен археологически комплекс, който  включва укрепление, дворове, тераси, храмове, къщи и “замък” вероятно “Храма на Слънцето”.

Куенка

Куенка е град, който традиционно се свързва с изкуство, култура и история. Известен като “Еквадорската Атина”, този град е с изключителна красота, пейзажи и архитектурата, домакин на големи национални и международни културни прояви. Куенка също е известен със своите елегантни, керамични съдове и е обявен за част от Световното културно наследство. Водещ отрасъл в Куенка и неговите околности е производството на сламени шапки.

Националният парк „Ел Кахас“

Този парк се намира на 33 км западно от Куенка в Западна Андите и обхваща площ от 29 000 хектара. Името идва от пейзаж, който прилича на голяма група от кутии (Caja на испански означава кутия). Това всъщност са 235 езера с ледников произход. Фауната включва елени, кози, зайци, патици, някои пуми и величествен кондор.

Гуаякил

Гуаякил, е най – големият и най-населен град в Еквадор. Разположен на брега на Тихия океан, с тропически климат и е известен като Тихоокеанската перла (Pacific Pearl). Това е главното пристанище на Еквадор, с голямо икономическо значение за страната. Заливът Гуаякил, реката, паметниците, музеите, парковете и неговият вълнуващ нощен живот, са част от атракциите на този град.

Екологичният резерват „Ел Анхел“

Този резерват е с площ от 15 715 хектара от Андите, който се формира от пасища, които съхраняват водата като гъба. Известен е със своите растения “фрайлехонес” (“frailejones”), високи и изправени с много листа, които формират голяма корона в горната част, което ги прави да изглеждат като монаси, откъдето произтича и тяхното име (fraile на испански означава монах).

Папалакта

Папалакта е малко градче, известно с топлите си минерални извори и с лечебните свойства на водата. Горещите извори са разположени на около 67км североизточно от Кито.

Амазония

Областта около река Амазонка се нарична Амазония. Къщичката Лиана (Liana) е едно от най – известните места в тази необятна джунгла. Разположена е точно в средата на амазонската джунгла по поречието на река Арахуно. Стига се до там единствено с кану.

Островите Галапагос

Това е едно от най – екзотичните и известни места в света. Неговите острови са с вулканичен произход, общо 13 големи острова, 6 по-малки острова и 42 островчета, които образуват архипелаг, разположен на 1000км от брега на Тихия океан. Този парк е обявен за природен обект със Световно значение. Там се намира и био – резерватата “Чарлз Дарвин”.

Забележителности:

• остров Сан Кристобал, с лагуни и малки потоци, тук откриваме два вида морски чайки.

• остров Санта Круз, там се намира изследователската станция „Чарлз Дарвин“ с център за възпроизвеждане на костенурки.

• остров Изабела е известен като най – гъсто населения остров с гигантските костенурки, има много игуани, лети корморани и пингвини. Тук откриваме центъра Пуерто Вйямил („Puerto Villamil“), където можем да видим костенурки различни по възраст.

• Южния Плаза остров е известен с красивите си гори от кактуси и с любопитните си морски лъвове.

И след тази кратка информация още ли се чудите дали да посетите Еквадор? Ако не, възползвайте се от нашето предложение.

Comments on “Еквадор

  1. Екатерина July 5, 2013 at 20:06

    Прекрасно място с невероятно силна енергия. Беше страхотно. Благодаря Ви!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Моля, попълнете: *